Franse milieuminister stapt op uit onvrede over steun

Nicolas Hulot © Belga Image

De Franse minister van Ecologische Transitie Nicolas Hulot stapt op uit de regering. Volgens Hulot voelde hij zich binnen de regering eenzaam als het op milieuvraagstukken aankwam.

Hulot kondigde zijn ontslag dinsdagmorgen aan op radio France inter.

Hij zei de beslissing maandagavond te hebben genomen en verwittigde noch president Emmanuel Macron noch eerste minister Edouard Philippe. ‘Ik weet dat dat niet zeer protocollair is’, luidde het op France inter. Hulot had naar eigen zeggen schrik dat ze ‘nog eens’ zouden proberen hem ‘af te raden’ om ontslag te nemen.

Een regeringswoordvoerder heeft het gebrek aan ‘hoffelijkheid’ betreurd van Hulot tegenover Macron.

Bekend gezicht

Met Hulot verliest Macron één van zijn populairste regeringsleden. Hij werd bij het grote publiek in Frankrijk bekend als presentator van het natuurprogramma Ushuaïa op televisie. In 1990 richtte hij de Fondaton Ushuaïa op, die vijf jaar later zijn eigen naam zou gaan dragen. President Macron kon hem vorig jaar overtuigen om minister te worden in de regering van premier Edouard Philippe.

Volgens Hulot wilde hij zichzelf niet meer beliegen. ‘Ik wil niet de illusie geven dat mijn aanwezigheid binnen de regering betekent dat we die (milieu)vraagstukken aankunnen.’

Voormalig sekssymbool en dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot noemde Hulot onlangs nog een ‘schijtbroek’ en een ‘lafaard die tot niets dient’. Met haar kritiek stond ze niet alleen. Hulot werd de laatste tijd steeds vaker verweten dat hij in zijn functie niets gedaan kreeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content