Frankrijk versterkt grensbewaking na incidenten in de Alpen

Activisten van Generation Identitaire en Defend Europe in strijd in Franse Alpen © BELGA

Frankrijk zal de manschappen van de ordediensten in de Alpen ‘aanzienlijk’ versterken. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zondag, nadat er tijdens het weekend verschillende acties werden gevoerd door zowel ultranationalistische activisten als voorstanders van migratie.

Zaterdag en zondag blokkeerden jongeren van de extreemrechtse beweging Génération Identitaire de Col de l’Echelle. De bergpas aan de grens met Italië zou door migranten vaak gebruikt worden om het land binnen te komen.

In een tegenreactie kwamen zondag meer dan honderd Franse en Italiaanse pro-migratie-activisten samen op de Montgenèvrepas, eveneens op de Frans-Italiaanse grens. Volgens Gérard Collomb hielpen ze er ‘illegaal en met geweld dertig migranten de grens over te steken’. Het kwam daarbij tot een confrontatie met de politie.

De binnenlandminister ‘veroordeelt met klem het geheel aan provocaties, intimidaties en incidenten die dit weekend het departement Hautes-Alpes tekenden en waarvoor activistengroepen van zowel extreemrechts als extreemlinks verantwoordelijk zijn’, zo stelt hij in een mededeling.

Partner Content