Frankrijk levert wapens aan Koerden in Noord-Irak

Amerikaanse soldaten Irak © Reuters

Ook Frankrijk gaat de Koerdische strijders, die in het noorden van Irak tegen de Islamitsche Staat (IS) vechten, bewapenen.

Frankrijk gaat “in de komende uren” de Koerdische strijders, die de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak bevechten, van wapens voorzien. Dat heeft president François Hollande bekendgemaakt.

“Om tegemoet te komen aan de dringende noden waarvan de regionale autoriteiten van Koerdistan melding hebben gemaakt, heeft het staatshoofd in overleg met Bagdad besloten om hen in de komende uren van wapens te voorzien”, zo vermeldt een mededeling van het Elysée. Volgens de medewerkers van Hollande zal er woensdag zeker een wapenlevering plaatsvinden.

De voorbije dagen werden daarvoor al de nodige voorbereidingen getroffen. Welke wapens er precies geleverd zullen worden, werd evenwel niet meegedeeld. Eerder waren de Verenigde Staten al met de wapenleveringen aan de Koerdische soldaten in Irak begonnen. Frankrijk heeft de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd om een eenduidig Europees standpunt over de kwestie tot stand te brengen.

Humanitaire leveringen

“De catastrofale situatie waarmee de bevolking van de regio Iraaks Koerdistan geconfronteerd wordt, noodzaakt de voortzetting en versterking van de mobilisatie van de internationale gemeenschap”, vermeldt de mededeling nog.

Het Elysée benadrukt dat Frankrijk “een actieve rol” wil spelen” door de Koerden “alle nodige bijstand” te verlenen. Hij herinnert eraan dat “de eerste humanitaire leveringen” de voorbije dagen al hebben plaatsgevonden en dat ze de komende dagen zullen worden voortgezet. Zondag werden vanuit Frankrijk achttien ton humanitaire goederen naar Erbil gebracht. Een tweede lading moet woensdag aankomen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content