De Franse Senaat heeft een wet aangenomen waardoor bedrijven hun werknemers meer dan 35 uur per week zullen mogen laten werken.

Franse vakbonden hebben vorige maand gedemonstreerd tegen de plannen van president Nicolas Sarkozy, maar de opkomst was laag.

Sinds zijn aantreden ziet Sarkozy de 35-urige werkweek, die tien jaar geleden werd ingevoerd door de toenmalige socialistische premier Lionel Jospin, als een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de Franse economie.

Concreet komt de hervorming van de 35-urige werkweek erop neer dat ze op papier blijft behouden, maar dat bedrijven het aantal werkuren per week kunnen verhogen in samenspraak met vakbonden die minstens 30 pct van de werknemers in het bedrijf vertegenwoordigen.

Over het aantal wettelijke overuren en inhaaldagen zal voortaan binnen het bedrijf zelf en niet binnen de sector onderhandeld kunnen worden.

Momenteel zijn jaarlijks niet meer dan 220 overuren toegelaten op 1.607 werkuren. Vanaf de herfst (wanneer de hervormingen moeten ingaan) zullen 405 overuren mogelijk worden.

Het aantal wettelijk toegelaten werkdagen wordt verhoogd van 218 naar 235. In het kader van een akkoord tussen vakbonden en directie kan zelfs tot 282 dagen per jaar worden gewerkt.

Er komen ook strengere regels voor werklozen: wie twee ernstige jobaanbiedingen weigert, krijgt een lagere uitkering.

De Franse Senaat heeft een wet aangenomen waardoor bedrijven hun werknemers meer dan 35 uur per week zullen mogen laten werken.Franse vakbonden hebben vorige maand gedemonstreerd tegen de plannen van president Nicolas Sarkozy, maar de opkomst was laag.Sinds zijn aantreden ziet Sarkozy de 35-urige werkweek, die tien jaar geleden werd ingevoerd door de toenmalige socialistische premier Lionel Jospin, als een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van de Franse economie.Concreet komt de hervorming van de 35-urige werkweek erop neer dat ze op papier blijft behouden, maar dat bedrijven het aantal werkuren per week kunnen verhogen in samenspraak met vakbonden die minstens 30 pct van de werknemers in het bedrijf vertegenwoordigen.Over het aantal wettelijke overuren en inhaaldagen zal voortaan binnen het bedrijf zelf en niet binnen de sector onderhandeld kunnen worden.Momenteel zijn jaarlijks niet meer dan 220 overuren toegelaten op 1.607 werkuren. Vanaf de herfst (wanneer de hervormingen moeten ingaan) zullen 405 overuren mogelijk worden. Het aantal wettelijk toegelaten werkdagen wordt verhoogd van 218 naar 235. In het kader van een akkoord tussen vakbonden en directie kan zelfs tot 282 dagen per jaar worden gewerkt.Er komen ook strengere regels voor werklozen: wie twee ernstige jobaanbiedingen weigert, krijgt een lagere uitkering.