Frankrijk: extreemrechts en Macron scoren slecht in regionale verkiezingen

Brigitte en Emmanuel Macron in gesprek met omstanders nadat ze zelf ter stembus gingen

Extreemrechts in Frankrijk, het Rassemblement nationale (RN) van Marine Le Pen, deed het zondag minder goed dan verwacht in de eerste ronde van de Franse regionale en departementale verkiezingen. De opkomst voor de verkiezingen was erg laag.

Hoewel de peilingen het anders hadden voorspeld, won de RN in geen enkele van de zes regio’s waarvoor kort na 20 uur exitpolls beschikbaar waren.

Marine Le Pen riep haar aanhangers op zich niet te laten beïnvloeden door de tegenvallende resultaten, en in de tweede ronde van 27 juni op te dagen en ‘een inhaalsprong’ te maken.

Ook La République en Marche (LREM), de partij van president Emmanuel Macron, stelde teleur, minder dan een jaar voor de presidentsverkiezingen. LREM, de partij die rond Emmanuel Macron werd opgericht voor de presidentsverkiezingen van 2017, heeft geen lokale wortels en haalt geen goede scores. ‘Het was moeilijk’, gaf regeringswoordvoerder Gabriel Attal toe.

Sarkozy

De centrumrechtse partij Les Républicains, van de recent veroordeelde ex-president Nicolas Sarkozy, gaat volgens verschillende exitpolls in het hele land aan de leiding. Ze ligt voor op de Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen, de linkse partijen en La République en Marche (LREM) van president Emmanuel Macron.

Rechts zou tussen 27,2 en 29,3 procent van de stemmen krijgen, de RN tussen 19,1 en 19,3 procent, de Parti Socialiste tussen 16,5 en 17,6 procent en de LREM rond 10 à 11 procent.

Opvallend is dat volgens de schattingen van de stembureaus tussen 66,5 en 68,6 procent van de stemgerechtigden niet kwam opdagen, een diepterecord tijdens verkiezingen. ‘Dat is bijzonder zorgwekkend’, tweette minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

Storingen

Niet alleen lag de opkomst laag, deze verkiezingen werden ook verstoord door storingen. De leider van de linkse partij La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, pleit voor ‘een onderzoekscommissie naar de omstandigheden waarin de stemming’ plaatsvond.

Partner Content