Francken trekt asielexperts weg uit Griekenland: ‘Te gevaarlijk’

Theo Francken (N-VA). © BelgaImage

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) haalt zijn experts op de Griekse eilanden terug naar België omdat hij vreest dat ze te veel gevaar lopen. Hij eist dringend maatregelen van de Griekse overheid.

Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

De situatie op de Griekse eilanden gaat de jongste tijd van kwaad naar erger. Op Lesbos staken vluchtelingen uit Pakistan en Bangladesh de kantoren van de Europese asielorganisatie in brand, uit frustratie over de trage afhandeling van hun asielaanvragen. Bovendien wordt het personeel dagelijks bedreigd, ook de experts die België naar Griekenland heeft gestuurd om er samen te werken met de Europese asielinstanties. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft daarom beslist om alle Belgen terug te halen. “Want ik vrees dat het maar een kwestie van tijd is alvorens experts ernstig gewond raken”, aldus Francken in een brief aan zijn Griekse collega.

Op het hoogtepunt werkten enkele tientallen Belgische experts op de Griekse eilanden, maar sinds vorige week is er niemand meer.

‘Snellere procedure’

Francken vraagt extra politie, een veiligheidsplan en een verplaatsing van de kantoren om de veiligheid van zijn medewerkers te verzekeren. Ook dringt hij aan op een sneller asielproces en grotere inspanningen om vluchtelingen terug te sturen naar Turkije of hun land van herkomst. Tot slot vraagt hij betere leefomstandigheden in de hotspots op de Griekse eilanden, die de voorbije weken geteisterd werden door rellen. Zolang er geen beterschap is, blijven de Belgische experts thuis.

In de commissie Binnenlandse Zaken verduidelijkte Theo Francken op vragen van Caroline Cassart (MR) en Emir Kir (PS) dat hij herhaaldelijk brieven gestuurd heeft naar de Griekse autoriteiten om te wijzen op de veiligheidsproblemen. ‘Ik begrijp niet waarom de veiligheid niet verbeterd is’, aldus Francken voor wie de veiligheid van de Belgische asielexperts prioritair is. Sinds de ontplooiing van de hotspots in Griekenland heeft België intensief met de Griekse autoriteiten samengewerkt. Er werden ook heel wat Belgische ambtenaren ter plaatse gestuurd. Zodra de veiligheid in de hotspots opnieuw verzekerd is, zal België zijn medewerkers terug ter plaatse sturen, verzekerde staatssecretaris Francken.

Later deze week spreekt de staatssecretaris met zijn Griekse collega Ionnis Mouzalas over de kwestie tijdens een Europese top in Brussel.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content