Fox News schikt lasterzaak voor 787,5 miljoen dollar

Fox News-journalisten Chris Wallace, Megyn Kelly en Bret Baier tijdens een debat van presidentskandidaten © REUTERS

De Amerikaanse nieuwszender Fox News en de stemcomputerfabrikant Dominion, die Fox had aangeklaagd wegens laster, hebben een schikking bereikt. Dat heeft een rechter dinsdag bekendgemaakt, kort na de start van het proces.

‘De partijen hebben hun geschil opgelost’, zo zei rechter Eric Davis. Hij maakte geen details bekend over de (financiële) inhoud van het akkoord. Maar een advocaat van Fox News liet nadien weten dat de zender 787,5 miljoen dollar (zowat 718 miljoen euro) zal betalen aan Dominion. 

De stemcomputerfabrikant had een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar geëist van Fox News, omdat de nieuwszender berichten over vermeende manipulatie van de stemcomputers zou hebben verspreid tijdens de presidentsverkiezingen van 2020.

Het management van Fox News beriep zich op de persvrijheid en bleef erbij dat het verklaringen van toenmalig president Donald Trump en zijn advocaten op legitieme wijze als nieuwsbericht heeft weergegeven.

Dominion van zijn kant wilde bewijzen dat Fox News met opzet onwaarheden heeft uitgezonden. Fox News liet weten “tevreden” te zijn dat er een akkoord werd bereikt. Met de deal valt het doek over het proces, waarvan verwacht werd dat het zes weken zou duren.

Partner Content