De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van boos opzet geen sprake was, maar wil wel 'de volle verantwoordelijkheid' nemen voor de gemaakte fouten. Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer 'overig' was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd.

Toen aan het licht kwam dat daaronder ernstige misdrijven vielen, had hij moeten doorvragen of dat bekend was en daar bewust voor was gekozen. Dat bleek naderhand zo te zijn: ambtenaren waarschuwden dat de indeling met het kopje 'overig' 'bezwaarlijk zou zijn en tot verwarring en terechte vragen' zou kunnen leiden.

Maar die waarschuwingen zijn in de wind geslagen. De staatssecretaris tilt des te zwaarder aan de gemaakte fouten omdat wangedrag door asielzoekers 'het belangrijkste en grootste probleem in mijn portefeuille' is. Dan 'moeten de feiten op z'n minst inzichtelijk zijn', zei hij, en juist daar schortte het aan.

Harbers sprak al voor hij in de Kamer tekst en uitleg gaf, de verwachting uit dat het debat zijn laatste zou zijn als staatssecretaris. Maar hij wilde eerst graag rekenschap afleggen. Dat deed hij kalm en uiterlijk onbewogen. Kamervoorzitter Khadija Arib sprak na Harbers' laatste woorden van een 'pijnlijk moment', maar dankte hem ook dat hij zijn conclusies pas na het debat uitsprak.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zal de taken van Harbers overnemen totdat er een opvolger aangesteld is. Volgens ingewijden zal er niet eerder dan volgende week een nieuwe staatssecretaris gevonden worden.

De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van boos opzet geen sprake was, maar wil wel 'de volle verantwoordelijkheid' nemen voor de gemaakte fouten. Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer 'overig' was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd. Toen aan het licht kwam dat daaronder ernstige misdrijven vielen, had hij moeten doorvragen of dat bekend was en daar bewust voor was gekozen. Dat bleek naderhand zo te zijn: ambtenaren waarschuwden dat de indeling met het kopje 'overig' 'bezwaarlijk zou zijn en tot verwarring en terechte vragen' zou kunnen leiden. Maar die waarschuwingen zijn in de wind geslagen. De staatssecretaris tilt des te zwaarder aan de gemaakte fouten omdat wangedrag door asielzoekers 'het belangrijkste en grootste probleem in mijn portefeuille' is. Dan 'moeten de feiten op z'n minst inzichtelijk zijn', zei hij, en juist daar schortte het aan. Harbers sprak al voor hij in de Kamer tekst en uitleg gaf, de verwachting uit dat het debat zijn laatste zou zijn als staatssecretaris. Maar hij wilde eerst graag rekenschap afleggen. Dat deed hij kalm en uiterlijk onbewogen. Kamervoorzitter Khadija Arib sprak na Harbers' laatste woorden van een 'pijnlijk moment', maar dankte hem ook dat hij zijn conclusies pas na het debat uitsprak. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zal de taken van Harbers overnemen totdat er een opvolger aangesteld is. Volgens ingewijden zal er niet eerder dan volgende week een nieuwe staatssecretaris gevonden worden.