‘Filteren van websites helpt niet om radicalisering tegen te gaan’

Radicalisering © Reuters

‘Het filteren van de inhoud van websites is moeilijk en werkt contraproductief”, stelt experte Agnès Callamard tijdens een door België georganiseerde VN-conferentie over radicalisme. ‘Overheden moeten een alternatief verhaal ontwikkelen op de websites.’

“Overheden moeten een alternatief verhaal ontwikkelen op de websites waarop radicalisme gepropageerd wordt. Het filteren van de inhoud is moeilijk en zelfs contraproductief”, zegt Agnès Callamard, een van de experten die gevraagd werd voor een conferentie van de Verenigde Naties (VN) over haatdragende boodschappen en het voorkomen van genocide.

Ons land organiseerde de conferentie in New York in de marge van de algemene vergadering van de VN. Hoewel ze al lang gepland was, kon ze op veel belangstelling rekenen door de actualiteit, nu de terroristische organisatie Islamitische Staat massaal jihadi’s rekruteert in het Westen.

Dialoog treden

Callamard wees erop dat de radicale groeperingen technisch onderlegd zijn en beroep doen op talrijke sociale netwerken. Hun radicale ideeën verspreiden zich via chats en forums. Maar in plaats van zulke websites te verbieden, raadt Callamard aan om een verhaal te ontwikkelen dat tegen die radicale boodschappen ingaat. Overheden, maar ook internationale organisaties, ngo’s en zelfs individuen kunnen dat doen door alternatieven aan te bieden, mythes te ontmaskeren met tegenvoorbeelden of valse geruchten te ontkennen.

Callamard waarschuwt wel dat het weinig zin heeft om individuele beschuldigingen te uiten of zich te richten op personen die toch vooringenomen zijn. Ook hebben lange teksten nooit hetzelfde effect als de video’s die gebruikt worden door islamisten. De experte vindt dat er individueel in dialoog moet getreden worden met personen die door de jihad verleid worden.

Armand De Decker

Belgisch minister van Staat Armand De Decker, voorzitter van de conferentie, was overtuigd van haar argumenten. De minister van Binnenlandse Zaken in België moet volgens hem zorgen voor de mankracht en de middelen om een antwoord te bieden op de radicale boodschappen op het web. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content