Fidel Castro: ‘Ik leef nog’

Fidel Castro © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

De Cubaanse krant Granma en andere officiële media hebben de eerste foto’s van Fidel Castro gepubliceerd sinds bijna zes maanden.

Na geruchten dat hij mogelijk was overleden, hebben de Cubaanse staatsmedia 21 foto’s van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro, die in 2006 om gezondheidsredenen opgevolgd werd door zijn broer Raul, vrijgegeven. De foto’s in de onlineversie van de Cubaanse staatskrant Granma zouden zijn genomen op 23 januari in de woning van de ex-leider in het westen van Havana en tonen de 88 jaar oude Castro met de bestuurder van de federatie van de universiteitsstudenten, Randy Perdomo Garcia.

‘Fidel is een uitzonderlijk wezen’, titelt een artikel met de portretten op de website van Granma. De krant publiceerde de foto’s naar eigen zeggen omdat ‘Cuba wilde weten of Catsro nog leefde’. Fidel Castro verscheen sedert meer dan een jaar niet meer in het openbaar. De laatst gepubliceerde foto’s dateren van augustus 2014.

Bebaarde revolutionairen

Vorige week liet Castro ook al van zich horen door in een brief te schrijven dat hij geen vertrouwen heeft in de Verenigde Staten, maar de toenadering met Washington evenmin verwerpt. Hij deed dat na de bekendmaking van het nieuws dat Cuba en de VS na vijf decennia van Koude Oorlog-vijandigheid hun relatie willen normaliseren. De VS verbraken de banden met hun zuidelijke buur in 1961 omdat ze vreesden dat Castro en zijn bebaarde revolutionairen communistische sympathieën koesterden.

Over de gezondheidstoestand van de vader van de Cubaanse Revolutie werd de voorbije weken veel gespeculeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content