Zijn tegenkandidaat Fernando Haddad van de Arbeiderspartij strandt op 44,5 procent. Bolsonaro was de favoriet en lag ook in de peilingen al voorop. Volgens waarnemers verliep de stembusslag normaal en waren er geen grote incidenten.

De voormalige 63-jarige legerkapitein zal zijn functie op 1 januari opnemen, als opvolger van Michel Temer. De campagne van de presidentsverkiezingen verliep gespannen, het land is erg verdeeld. Bolsonaro is immers een omstreden figuur, hij wordt ook 'de Braziliaanse Trump' genoemd.

In het verleden sprak hij al zijn bewondering uit voor het militaire regime dat Brazilië tot midden de jaren tachtig bestuurde. Daarnaast shockeerde Bolsonaro met vrouwonvriendelijke, racistische en homofobe uitspraken. Maar zijn discours van 'law and order' slaat blijkbaar aan bij de gemiddelde Braziliaan, die genoeg heeft van het geweld, de corruptie en economische problemen in het land.

'Ik zal het lot van het land veranderen', zei Bolsonaro zondag tijdens een overwinningstoespraak. 'Nu wordt niet langer geflirt met het socialisme, communisme, populisme en links extremisme.'

Desondanks stelt de ultrarechtse ex-militair zich ook verzoenend op. Hij sprak van een 'Brazilië van verschillende meningen, kleuren en oriënteringen'. Tijdens de harde verkiezingscampagne had Bolsonaro de linkerzijde en verschillende minderheden beledigd en gepraat over 'zuiveringen'.

'Regering zal de grondwet trouw zijn'

Aanhangers van Bolsonaro zien hem als een van de weinige zuivere politici, die afrekent met de corruptie en de criminaliteit bestrijdt. Tegenstanders zien in hem een gevaar voor de jonge democratie in Brazilië. De vroegere paracommando sympathiseert met de militaire dictatuur. 'Onze regering zal de grondwet trouw zijn en democratisch', zei hij na zijn verkiezingsoverwinning.

De Arbeiderspartij (PT) kwam tijdens de verkiezingen verzwakt op het toneel. De populaire Lula da Silva zit immers in de gevangenis op becshuldiging van corruptie en mocht zich niet verkiesbaar stellen. De weinig charismatische Haddad, oud-burgemeester van Sao Paulo, werd aangeduid als lijsttrekker voor links.

Haddad wees er zondag op dat hij 'meer dan 45 miljoen stemmen' kreeg en dat 'dat belangrijk deel van de Braziliaanse bevolking gerespecteerd moet worden'. 'Burgerrechten, politieke rechten, arbeidsrechten en sociale rechten staan nu op het spel', zei hij. 'We hebben de verantwoordelijkheid om een oppositie te voeren die de belangen van de natie boven alles plaatst.'

Haddad feliciteerde Bolsonaro niet met zijn overwinning toen hij zijn militanten toesprak in Sao Paulo. De verkiezingscampagne was zeer hard en gespannen. Het extreemrechtse parlementslid liet tijdens de campagne weinig heel van de dertien jaar die de PT aan de macht was (2003-2016). Haddad had vrijdag gezegd dat hij 'tot het einde zou vechten tegen het fascisme' in Brazilië. Zondagochtend, toen hij ging stemmen, zei hij dat 'de democratie en inviduele vrijheden in gevaar waren'.

Zijn tegenkandidaat Fernando Haddad van de Arbeiderspartij strandt op 44,5 procent. Bolsonaro was de favoriet en lag ook in de peilingen al voorop. Volgens waarnemers verliep de stembusslag normaal en waren er geen grote incidenten.De voormalige 63-jarige legerkapitein zal zijn functie op 1 januari opnemen, als opvolger van Michel Temer. De campagne van de presidentsverkiezingen verliep gespannen, het land is erg verdeeld. Bolsonaro is immers een omstreden figuur, hij wordt ook 'de Braziliaanse Trump' genoemd. In het verleden sprak hij al zijn bewondering uit voor het militaire regime dat Brazilië tot midden de jaren tachtig bestuurde. Daarnaast shockeerde Bolsonaro met vrouwonvriendelijke, racistische en homofobe uitspraken. Maar zijn discours van 'law and order' slaat blijkbaar aan bij de gemiddelde Braziliaan, die genoeg heeft van het geweld, de corruptie en economische problemen in het land. 'Ik zal het lot van het land veranderen', zei Bolsonaro zondag tijdens een overwinningstoespraak. 'Nu wordt niet langer geflirt met het socialisme, communisme, populisme en links extremisme.'Desondanks stelt de ultrarechtse ex-militair zich ook verzoenend op. Hij sprak van een 'Brazilië van verschillende meningen, kleuren en oriënteringen'. Tijdens de harde verkiezingscampagne had Bolsonaro de linkerzijde en verschillende minderheden beledigd en gepraat over 'zuiveringen'.Aanhangers van Bolsonaro zien hem als een van de weinige zuivere politici, die afrekent met de corruptie en de criminaliteit bestrijdt. Tegenstanders zien in hem een gevaar voor de jonge democratie in Brazilië. De vroegere paracommando sympathiseert met de militaire dictatuur. 'Onze regering zal de grondwet trouw zijn en democratisch', zei hij na zijn verkiezingsoverwinning.De Arbeiderspartij (PT) kwam tijdens de verkiezingen verzwakt op het toneel. De populaire Lula da Silva zit immers in de gevangenis op becshuldiging van corruptie en mocht zich niet verkiesbaar stellen. De weinig charismatische Haddad, oud-burgemeester van Sao Paulo, werd aangeduid als lijsttrekker voor links. Haddad wees er zondag op dat hij 'meer dan 45 miljoen stemmen' kreeg en dat 'dat belangrijk deel van de Braziliaanse bevolking gerespecteerd moet worden'. 'Burgerrechten, politieke rechten, arbeidsrechten en sociale rechten staan nu op het spel', zei hij. 'We hebben de verantwoordelijkheid om een oppositie te voeren die de belangen van de natie boven alles plaatst.' Haddad feliciteerde Bolsonaro niet met zijn overwinning toen hij zijn militanten toesprak in Sao Paulo. De verkiezingscampagne was zeer hard en gespannen. Het extreemrechtse parlementslid liet tijdens de campagne weinig heel van de dertien jaar die de PT aan de macht was (2003-2016). Haddad had vrijdag gezegd dat hij 'tot het einde zou vechten tegen het fascisme' in Brazilië. Zondagochtend, toen hij ging stemmen, zei hij dat 'de democratie en inviduele vrijheden in gevaar waren'.