Ex-VS-president Jimmy Carter heeft uitgezaaide leverkanker

Jimmy Carter, eerder dit jaar © REUTERS

Jimmy Carter, oud-president van de Verenigde Staten, heeft kanker aan de lever die ook al is uitgezaaid naar andere delen van zijn lichaam. Dat maakte de 90-jarige Carter in een persbericht bekend.

Zijn artsen opereerden hem om een tumor aan de lever weg te halen en onderzoek wees volgens de mededeling uit dat de kanker “nu is uitgezaaid naar andere delen van mijn lichaam. Een meer volledige mededeling zal volgen als de resultaten helemaal bekend zijn, mogelijks volgende week.”

“Ik ga mijn werk en mijn tijd nu reorganiseren om de nodige behandelingen te kunnen ondergaan”.

Naar welke organen de kanker is uitgezaaid is niet bekend, maar de Amerikaanse pers wijst erop dat Carters vader en drie broers/zussen gestorven zijn aan pancreas-kanker.

Carter had kort voor de ingreep aangekondigd dat hij het samen met zijn echtgenote eindelijk wat rustiger aan wou gaan doen.

Camp David

De Democraat Carter was president van de VS van 1977 tot 1981. Over zijn presidentstermijn zijn de meningen in de VS verdeeld tot negatief. Zijn presidentschap viel samen met een zware economische crisis, en met de eindeloze gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Aan de positieve kant was hij een van de architecten van de Camp David-akkoorden tussen Israël en Egypte.

Is men in de VS eerder negatief over zijn presidentschap, over zijn tijd na het presidentschap valt dan weer veel positiefs te horen. Carter was tot deze maand heel actief in onder meer ontwikkelingsprojecten, waarbij hij zelf hielp woningen op te trekken, hij ging herhaaldelijk op diplomatieke missie, bemiddelde tussen vechtende partijen en hielp verkiezingen monitoren.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content