Ex-president Egypte Morsi aangeklaagd voor moord

Mohammed Morsi © Reuters

Samen met veertien andere leden van de Moslimbroederschap moet de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zich voor de rechtbank verantwoorden voor ‘het aanzetten tot geweld en moord’.

Openbaar aanklager Hesham Barakat maakte bekend dat de voormalige Egyptische president Mohammed Morsi wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld, wat leidde tot de dood van ten minste zeven manifestanten. Dat meldt het officiële Egyptische persagentschap Mena. Een datum voor het proces werd nog niet publiek gemaakt.

Die aanklachten hebben betrekking op een incident dat plaatsvond voor het presidentieel paleis in Caïro. Op 5 en 6 december werd daar gedemonstreerd tegen de plannen van Morsi om de grondwet te wijzigen. Die grondwetswijziging zou de macht van de president aanmerkelijk hebben uitgebreid.

Ontsnapping uit gevangenis

Bovendien voert het Egyptische gerecht ook een onderzoek naar de ontsnapping van Morsi uit een gevangenis in 2011. Hij wordt verdacht van moord en samenzwering met de Palestijnse militaire groepering Hamas bij die uitbraak.

Hevige protesten

Ongeveer een jaar na zijn aantreden werd president Morsi op 3 juli afgezet door het Egyptische leger. Zijn afzetting leidde tot hevige protesten onder aanhangers van de Moslimbroederschap. Daarbij kwamen intussen al honderden mensen om het leven. Veel Morsi-aanhangers werden inmiddels al opgepakt door de autoriteiten. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content