Europese Unie vraagt onafhankelijk onderzoek na geweld op Gazastrook

31/03/18 om 19:22 - Bijgewerkt om 19:58

Bron: Belga

De Europese Unie vraagt een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van echte kogels door het Israëlisch leger op de Gazastrook. Dat meldt de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini zaterdag, na de bloedigste dag in Israël sinds de Palestijns-Israëlische oorlog vier jaar geleden.

Europese Unie vraagt onafhankelijk onderzoek na geweld op Gazastrook

Een rouwstoet draagt het lichaam van Ibrahim Abu Shaer, één van de 16 Palestijnen die vrijdag gedood werden door het Israëlisch leger © AFP

De Palestijnse president Mahmoud Abbas riep na de gewelddadige confrontatie aan de grens met Israël op tot een dag van rouw. Volgens de autoriteiten in Gaza schoten Israëlische soldaten vrijdag tijdens de "Grote Mars van de Terugkeer" minstens zestien Palestijnen dood. Meer dan 1.400 andere mensen raakten gewond, vooral als gevolg van traangas. Het Israëlische leger had eerder deze week al laten weten dat soldaten mochten schieten op Palestijnen die zich op een bedreigende manier te dicht bij de grens wagen.

"In het bijzonder het gebruik van scherpe munitie moet het onderwerp zijn van een onafhankelijk en transparant onderzoek", stelt Mogherini. "Terwijl Israël het recht heeft om zijn grenzen te beschermen, moet het gebruik van geweld steeds proportioneel zijn. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging zijn grondrechten die gerespecteerd moeten worden", aldus Mogherini nog in een persbericht. "Het is essentieel da dat de rust onmiddellijk terugkeert. Alle partijen die betrokken zijn moeten terughoudend zijn en een verdere gewelddadige escalatie tegengaan, net als elke andere daad die burgers in gevaar brengt"

De EU herhaalt haar oproepen om een einde te maken aan de afsluiting van de Gazastrook en de grensovergangen volledig te openen, maar respecteert ook de legitieme bezorgdheden van Israël over zijn veiligheid, klinkt het nog. Daarnaast roept Mogherini de Palestijnen op om meer inspanningen te doen zodat de Palestijnse Autoriteit haar controle over de Gazastrook volledig kan uitoefenen.

"De gebeurtenissen van gisteren tonen aan dat het geen optie is om geen vooruitgang te boeken. Een politieke oplossing voor Gaza en een dringende herneming van de vredesgesprekken met het oog op een Tweestatenoplossing is de enge manier om de Israëliërs en Palestijnen op een vreedzame en veilige manier te laten samenleven."

Onze partners