Het Franse persbureau AFP vernam in de omgeving van Weber dat hij zijn kandidatuur intrekt. Hij zou wel voorzitter van het Europees Parlement willen worden.

De staats- en regeringsleiders van de Europese Unie komen zondagavond in Brussel bijeen om te proberen een doorbraak te forceren over een reeks topbenoemingen bij de EU, nadat dat niet lukte op de traditionele zomertop van donderdag en vrijdag 20 en 21 juni. Manfred Weber zou dus niet langer kandidaat zijn. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou er - volgens Duitse mediaberichten - na overleg met de andere Europese leiders op de G20-top in het Japanse Osaka mee ingestemd hebben om afstand te doen van haar kandidaat.

Weber zou wel de voorwaarde hebben gesteld dat hij woensdag tot voorzitter wordt verkozen van het Europees Parlement. Daarvoor heeft de EVP'er de steun nodig van de sociaaldemocratische en liberale fracties in het Europees Parlement. Ook de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt heeft de ambitie om parlementsvoorzitter te worden.

Als Weber zich terugtrekt rijst de vraag of de spitzenkandidaat van de sociaaldemocraten, de Nederlander Frans Timmermans, wel voldoende steun zal krijgen in de Europese Raad en het Europees Parlement. Bronnen bij de onderhandelaars zeggen dat EVP Timmermans zouden willen steunen in ruil voor enerzijds het parlementsvoorzitterschap (dat dus naar Weber zou gaan) én voor het voorzitterschap van de Europese Raad. Met dat laatse zouden de liberalen niet akkoord gaan. Zij zouden het voorzitterschap van de raad claimen. De naam van de Belgische premier Charles Michel wordt daarbij genoemd.

Voor de post van Hoge Vertegenwoordiger, de Europese buitenlandminister zeg maar, wordt de Bulgaarse Kristalina Georgieva genoemd, lid van de EVP. Margrethe Vestager, de Deense Eurocommissaris die de liberalen naar voor schoven als commissievoorzitter, zou vicevoorzitter van de Europese Commissie worden. De Fransen zouden met deze verdeling instemmen, omdat het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank naar een Fransman zou gaan.

Alles is nog zeer voorwaardelijk en de puzzel lijkt nog lang niet gelegd. De visegrad-landen, Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije kanten zich tegen Timmermans. Zij zouden Michel Barnier, de Franse Brexit-onderhandelaar en lid van de EVP, steunen. maar Duitsland is tegen Barnier, omdat Frankrijk de kandidatuur van Manfred Weber gekelderd heeft.

Het Franse persbureau AFP vernam in de omgeving van Weber dat hij zijn kandidatuur intrekt. Hij zou wel voorzitter van het Europees Parlement willen worden. De staats- en regeringsleiders van de Europese Unie komen zondagavond in Brussel bijeen om te proberen een doorbraak te forceren over een reeks topbenoemingen bij de EU, nadat dat niet lukte op de traditionele zomertop van donderdag en vrijdag 20 en 21 juni. Manfred Weber zou dus niet langer kandidaat zijn. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou er - volgens Duitse mediaberichten - na overleg met de andere Europese leiders op de G20-top in het Japanse Osaka mee ingestemd hebben om afstand te doen van haar kandidaat. Weber zou wel de voorwaarde hebben gesteld dat hij woensdag tot voorzitter wordt verkozen van het Europees Parlement. Daarvoor heeft de EVP'er de steun nodig van de sociaaldemocratische en liberale fracties in het Europees Parlement. Ook de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt heeft de ambitie om parlementsvoorzitter te worden. Als Weber zich terugtrekt rijst de vraag of de spitzenkandidaat van de sociaaldemocraten, de Nederlander Frans Timmermans, wel voldoende steun zal krijgen in de Europese Raad en het Europees Parlement. Bronnen bij de onderhandelaars zeggen dat EVP Timmermans zouden willen steunen in ruil voor enerzijds het parlementsvoorzitterschap (dat dus naar Weber zou gaan) én voor het voorzitterschap van de Europese Raad. Met dat laatse zouden de liberalen niet akkoord gaan. Zij zouden het voorzitterschap van de raad claimen. De naam van de Belgische premier Charles Michel wordt daarbij genoemd. Voor de post van Hoge Vertegenwoordiger, de Europese buitenlandminister zeg maar, wordt de Bulgaarse Kristalina Georgieva genoemd, lid van de EVP. Margrethe Vestager, de Deense Eurocommissaris die de liberalen naar voor schoven als commissievoorzitter, zou vicevoorzitter van de Europese Commissie worden. De Fransen zouden met deze verdeling instemmen, omdat het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank naar een Fransman zou gaan. Alles is nog zeer voorwaardelijk en de puzzel lijkt nog lang niet gelegd. De visegrad-landen, Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovakije kanten zich tegen Timmermans. Zij zouden Michel Barnier, de Franse Brexit-onderhandelaar en lid van de EVP, steunen. maar Duitsland is tegen Barnier, omdat Frankrijk de kandidatuur van Manfred Weber gekelderd heeft.