Europees ‘principeakkoord’ over spreiding 160.000 vluchtelingen

Vluchtelingen op de snelweg © REUTERS

De Europese lidstaten zijn het in principe eens om 160.000 vluchtelingen over de EU te spreiden. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière maandagavond bekendgemaakt. Hoe dit engagement concreet wordt uitgewerkt, wordt begin oktober beslist.

Thomas De Maizière gaf een persconferentie in het gezelschap van zijn Franse collega Bernard Cazeneuve tijdens een korte schorsing van de spoedvergadering over de vluchtelingencrisis. “Wat we vandaag alvast bereikt hebben, is een principeakkoord over de verdeling van 160.000 vluchtelingen”, zei de CDU-partijgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Eerder op de dag formaliseerden de Europese ministers hun akkoord over de spreiding van 40.000 asielzoekers die via Italië en Griekenland Europa binnenkomen. Een tweede voorstel van de Europese Commissie, om nog eens 120.000 vluchtelingen extra over Europa te verdelen, werd dus nog maar principieel goedgekeurd.

Een definitieve beslissing is voor 8 oktober, wanneer de ministers van Binnenlandse Zaken de volgende keer bijeenkomen, zei de Maizière. Voor het voorstel van de Commissie om met verplichte quota te werken, is nog geen meerderheid gevonden. “Dit is een eerste, belangrijke stap, maar de waarheid ligt in de uitvoering en de implementering”, aldus de Maizière.

Bernard Cazeneuve vulde aan dat een goed akkoord ook een goede bewaking van de Europese buitengrenzen in het vooruitzicht moet stellen (met meer bevoegdheden voor Frontex), het installeren van hotspots in de landen waar de meeste vluchtelingen aankomen en een betere dialoog met de landen van oorsprong. Hij vraagt ook een Europees plan van aanpak om de smokkelnetwerken te bestrijden.

De vergadering in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel is intussen opnieuw van start gegaan. De Europese ministers buigen zich momenteel over de formulering van hun conclusies. Voor België is staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken aanwezig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content