‘Zwarte Zaterdag’ op de weg: nog steeds enorm druk in Frankrijk, maar geen recordfiles

© GETTY

Op de Europese wegen nemen de files zaterdag snel toe. Om 17 uur waren er in Frankrijk nog steeds honderden kilometers file. Wie in tot aan de Spaanse grens wil rijden richting Middellandse Zee verliest meer dan 2 uur. Ook aan de tunnels in Zwitserland en Oostenrijk moeten vakantiegangers geduld hebben.

In Frankrijk is het op de A7 tussen Lyon en Orange nog twee uur aanschuiven. Vakantiegangers die via de A10 van Parijs naar Bordeaux rijden richting Atlantische kust, moeten nog 1,5 uur extra rekenen.

Ook in Duitsland is het aanschuiven richting vakantiebestemmingen op de A3, A5, A7, A8, A9 en A99.

In Oostenrijk is het druk op de A10 tussen in de Tauerntunnel tussen Salzburg en Villach in beide richtingen en op de A11 tussen Villach en de Karawankentunnel in beide richtingen (richting Slovenië/Kroatië).

In Zwitserland is er al bijna twee uur file in de Gotthardtunnel tussen Bazel en Chiasso richting het zuiden en tussen Chiasso en Bazel richting het noorden.

In Italië loopt het verkeer vast tussen Chiasso en Milaan, Milaan en Pisa, en de Mont Blanctunnel en Turijn.

Geen records

Met een piek van 872 kilometer file in Frankrijk werd het record van vorig jaar -1.096 kilometer file op 31 juli- niet verbroken. Dat zegt mobiliteitsorganisatie VAB. Op 10 juli vorig jaar stond er op een bepaald moment zelfs 1.142 kilometer file in Frankrijk.

Het laatste weekend van juli geldt traditioneel als een wisselweekend, waarbij veel vakantiegangers vertrekken en/of net huiswaarts keren. Vooral in Frankrijk werd grote drukte verwacht, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Spanje gold code rood. Om aan de drukte te ontsnappen, werd aangeraden om op donderdag of zondag te vertrekken, of terug te keren op vrijdag of maandag.

Partner Content