Von der Leyen: ‘Hongaarse holebiwet is een schande’

Alexander De Croo en Ursula von der Leyen © belga
Kamiel Vermeylen

De nieuwe Hongaarse wet die de ‘promotie’ van homoseksualiteit verbiedt “is een schande” en gaat tegen alle Europese waarden in. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag gezegd. Ze heeft haar bevoegde commissarissen de opdracht gegeven de Hongaarse autoriteiten in te lichten over alle juridische bezwaren, nog voor de wet van kracht wordt.

De wet is duidelijk discriminerend op basis van seksuele oriëntatie, zei von der Leyen tijdens een persconferentie in het gezelschap van Belgisch premier Alexander De Croo. ‘De wet gaat tegen alle fundamentele waarden van de Europese Unie in: menselijke waardigheid, gelijkheid en de fundamentele mensenrechten.’

Von der Leyen wil over deze principes geen compromissen sluiten, zei ze ferm. ‘Ik geloof sterk in een Europese Unie waar je vrij bent om lief te hebben wie je wil en die diversiteit omarmt. Ik zal alle bevoegdheden van de Commissie gebruiken om de rechten van alle EU-burgers te garanderen, gelijk wie je bent en waar je woont.’ De Commissie kondigde eerder al aan dat ze onderzoekt of de Hongaarse wet in strijd met de Europese wetgeving is.

In een reactie op de verklaringen van von der Leyen zegt de Hongaarse regering in een mededeling dat haar uitspraken zelf ook ‘een schande’ zijn en gebaseerd op ‘valse beschuldigingen’. De wet ‘beschermt de rechten van de kinderen, garandeert de rechten van de ouders en is niet van toepassing op de seksuele geaardheid van wie ouder is dan 18 jaar’. Met andere woorden: ‘de wet bevat geen discriminerende elementen’.

Boedapest verwijt von der Leyen een ‘vooringenomen politieke mening, zonder voorafgaand onafhankelijk onderzoek’ te hebben gevoerd.

Dinsdag veroordeelden dertien lidstaten al de nieuwe Hongaarse ‘anti-homowet’, op initiatief van België, Nederland en Luxemburg. Ze dringen erop aan dat de Europese Commissie als hoedster van de Europese verdragen het respect voor de Europese wetten zal waarborgen, ‘door onder meer de zaak voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie’. Woensdag sloten nog vier landen bij de gemeenschappelijke verklaring aan: Italië, Griekenland, Oostenrijk en Cyprus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content