Voltallige Nederlandse regering loopt weg bij toespraak van Baudet tijdens begrotingsdebat

Thierry Baudet en Nederlands premier Mark Rutte. © Belga

De voltallige Nederlandse regering heeft de Tweede Kamer verlaten toen de extreemrechtse politicus Thierry Baudet van Forum voor Democratie tijdens een toespraak uithaalde naar minister van Financiën Sigrid Kaag. Daarop werd het belangrijkste debat van het parlementaire jaar geschorst.

Baudet zei dat Kaag had gestudeerd aan een college van de universiteit van Oxford dat bekendstond als spionnenopleiding. St. Anthony’s College in Oxford was volgens de Forum-leider ‘weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten’.

Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in. Toen Baudet alsnog doorging over Oxford, stapten Kaag en de rest van de regering op.

Het is ongezien dat de hele regering vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter. Tijdens het debat wordt de begroting van het komende jaar besproken.

Na een schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag ‘onacceptabel’. Daarop vroeg de voorzitter aan Baudet om zijn woorden terug te nemen. Die liet weten dat niet van plan te zijn.

Daarop besloot Bergkamp hem het woord te ontnemen. Een brede meerderheid steunde het besluit van de voorzitter. Wel was er kritiek op het weglopen van de regering.

Partner Content