Veroordeelde Catalaanse separatisten met verlof uit cel

Een afbeelding van de veroordeelde Jordi Cuixart naast de gewezen Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont op 25 september 2018. © Reuters

Voor het eerst in bijna duizend dagen hebben veroordeelde Catalaanse separatistische leiders de gevangenis kunnen verlaten. Ze mogen het weekend thuis doorbrengen, maar worden maandagmorgen weer aan de voordeur van de gevangenis verwacht om er dan weer opgesloten te blijven tot volgende vrijdag.

De kopstukken van een illegale en chaotische poging de regio Catalonië in 2017 af te scheiden van Spanje, hebben de gevangenis 50 kilometer ten noorden van Barcelona vrijdag verlaten. Ze mogen dat op grond van een verlofregeling voor gevangenen die een derde van hun straf hebben uitgezeten.

De separatisten, onder wie de voormalige vicepremier van Catalonië Oriol Junqueras en ex-ministers van de regio, mogen drie dagen per week buiten de gevangenis doorbrengen. Negen separatistische leiders zijn vorig jaar tot lange celstraffen van 7 tot 13 jaar veroordeeld wegens onder meer hoogverraad en misbruik van overheidsgeld.

Partner Content