Sofagate 2.0: Von der Leyen opnieuw gepasseerd op EU-AU-top

Ursula von der Leyen, Sam Kutesa, Charles Michel en Emmanuel Macron op 18/02/2021. © .

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel krijgt opnieuw kritiek omdat hij op een onrespectvolle manier met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zou zijn omgegaan.

Charles Michel krijgt opnieuw de wind van voor. Op beelden is te zien hoe de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken Jeje Odongo donderdag het podium bestijgt tijdens de top tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie in Brussel. Odongo negeert evenwel Von der Leyen en wandelt meteen in de richting van Charles Michel en Frans president Emmanuel Macron om hen te begroeten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het is niet Michel, maar wel Macron die Odongo er vervolgens op attent maakt dat Von der Leyen ook op het podium staat. Vervolgens begroet Kutesa de Duitse en hebben de twee een kort gesprek. Het feit dat Michel geen actie onderneemt, komt hem nu op kritiek te staan.

Het is niet de eerste keer dat Michel in opspraak komt. In april vorig jaar gingen hij en Von der Leyen op bezoek bij Turks staatshoofd Recep Tayyip Erdogan. Erdogan had maar één stoel voorzien en die werd prompt ingenomen door Michel. Daardoor moest Von der Leyen wat verweesd verderop plaatsnemen op een bank. Het incident staat te boek als Sofagate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content