Ruim 40 arrestaties en 40 gewonden bij rellen in Zweden

Rellen in Malmö © belga

Zo’n 40 mensen zijn gearresteerd bij de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen in verschillende Zweedse steden. De relschoppers vielen agenten aan, bevestigt de politie. Sinds de rellen op donderdag begonnen, vielen ook al 40 gewonden: 26 agenten en 14 burgers. De ernst van de verwondingen zou al bij al meevallen.

‘In sommige gevallen kan het zelfs om een poging tot moord gaan en in alle gevallen is het een grove mishandeling van de politie,’ zei hoofdcommissaris Anders Thornberg van de Zweedse politie maandag op een persconferentie.

Zondagavond werd al bekend dat bij de rellen die avond drie mensen werden geraakt door afgeketste politiekogels. Volgens de politie waren die kogels afgevuurd als waarschuwingsschoten.

Ook in de stad Malmö was het zondag opnieuw onrustig. Er vloog onder meer een bus in brand, nadat onbekende daders een brandend voorwerp naar het voertuig hadden gegooid. De passagiers konden uit het voertuig ontsnappen, voordat iemand gewond raakte. Op de website van de Zweedse krant Aftonbladet zijn foto’s te zien van auto’s die zondagavond in brand werden gestoken in de wijk Rosengård in Malmö.

Het komt in Zweden nu al vier dagen op rij tot ongeregeldheden. Elke keer is een door de Deense extreemrechtse provocateur Rasmus Paludan georganiseerde bijeenkomst de aanleiding. Op die bijeenkomsten wilde hij een koran verbranden. Het leidde niet alleen in Malmö en Norrköping tot rellen, maar ook in Örebro, Linköping en Landskrona, waarbij vooral materiële schade werd veroorzaakt.

Tot dusver kwam het alleen donderdag in Malmö daadwerkelijk tot een koranverbranding. “Criminelen hebben van de situatie geprofiteerd om geweld te gebruiken, en dit zonder verband met de manifestaties”, aldus hoofdcommissaris Thornberg. Meer dan 200 relschoppers waren betrokken. Verdere arrestaties zijn mogelijk.

Partner Content