Rechtse Les Républicains stuurt oud-minister het veld in als tegenkandidaat van Macron

Valérie Pécresse op 4 december 2021. © Belga

Valérie Pécresse wordt de kandidaat van de rechtse partij Les Républicains (LR) bij de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk, in april 2022. Ze is als winnaar uit de voorverkiezingen gekomen, zo meldt de partij zaterdag.

Pécresse haalde het tijdens de tweede ronde van de LR-voorverkiezingen van Eric Ciotti. Ze wist 60,95 procent van de stemmen binnen te halen. Pécresse had de steun gekregen van de kandidaten die tijdens de eerste ronde waren afgevallen, onder wie oud-brexitonderhandelaar Michel Barnier en ex-minister Xavier Bertrand.

Het is voor het eerst dat de rechtse partij een vrouwelijke presidentskandidaat naar voren schuift. Pécresse is momenteel presidente van de regionale raad van Ile-de-France, de regio waartoe ook de hoofdstad Parijs behoort. Ze maakt deel uit van de sociaal-liberale vleugel van de gaullistische partij.

Pécresse beloofde in een eerste toespraak ‘alles te geven’ tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. ‘We gaan de Franse trots herstellen en de Fransen beschermen’, verklaarde de gewezen minister van Hoger Onderwijs (2007-2011) en Begroting (2011-2012).

Partner Content