Gaslekken Nord Stream: Kremlin zegt dat buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is

Foto van een lek in de Nord Stream-pijpleiding die verspreid werd door het Deense ministerie van Defensie.

Het Kremlin onderstreept dat het vermoedt dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor de gaslekken die werden ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Er zijn intussen vier lekken vastgesteld, en niet drie waarvan eerder sprake. Dat heeft de Zweedse kustwacht donderdag gezegd tegenover Bloomberg en de krant Svenska Dagbladet.

De lekken werden eerder deze week ontdekt in de Baltische Zee.

Volgens een functionaris van de Zweedse kustwacht zijn er twee lekken aangetroffen in de zogenoemde economische zone van Zweden. Ze bevinden zich vlak bij elkaar. De andere twee lekken werden gevonden in de Deense economische zone.

Nord Stream 1 noch Nord Stream 2, tussen Rusland en Duitsland, was op dat moment operationeel. Beide pijpleidingen waren wel gevuld met gas.

Zweedse media berichtten dat het vierde lek zich situeert in Nord Stream 2, maar dat kon de functionaris niet bevestigen.

Vermoedens van sabotage

De Europese Unie, de Verenigde Staten en de NAVO gaan ervan dat de schade aan de pijpleidingen opzettelijk is toegebracht, zonder rechtstreeks Rusland te beschuldigen.

Bronnen vertelden aan de Amerikaanse nieuwszender CNN dat Russische schepen maandag en dinsdag werden gesignaleerd in de buurt van de plek in de Oostzee waar de leidingen op dat moment begonnen te lekken.

Of de Russische schepen iets te maken hebben met de lekkages blijft echter onduidelijk. De ingewijden zeggen namelijk verder dat er ‘elke week’ Russische marineschepen in de Oostzee gesignaleerd worden.

Een van de bronnen zegt tegen de Amerikaanse omroep dat er ook Russische onderzeeërs in de Oostzee zijn gezien in de buurt van de plek waar de leidingen ‘gesaboteerd’ zijn. 

Rusland ontkent

Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich over de lekkages te buigen. Rusland vroeg om dat spoedberaad.

Het Kremlin heeft donderdag onderstreept dat het vermoedt dat een buitenlandse mogendheid verantwoordelijk is voor de vier gaslekken die werden ontdekt in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

‘Het is heel moeilijk om in te beelden dat een dergelijke terroristische daad kon plaatsvinden zonder de betrokkenheid van een staat’, verklaarde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Hij riep andermaal op om snel een onderzoek te openen.

Rusland had woensdag al aangekondigd een onderzoek te openen naar een ‘daad van internationaal terrorisme’. Peskov stelde zich ook vragen bij het feit dat verschillende andere landen terughoudend waren om Rusland te contacteren na de ontdekking van de lekken.

Europese Commissie wil stresstest kritieke infrastructuur

In een reactie op de vermoedelijke sabotage heeft de Europese Commissie de lidstaten gevraagd om stresstests voor kritieke infrastructuur voor te bereiden.

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson kondigde de stresstests woensdagavond aan op de Duitse televisiezender ZDF. Ze gaat de lidstaten contacteren om afspraken te maken over het toepassingsveld, de methodologie en de kalender, zo bevestigde de Commissie donderdag.  

We hebben natuurlijk onze verdenkingen, maar het is te vroeg om definitief oordeel te vellen.

Ylva Johansson

De Commissie had eind 2020 een richtlijn over de weerbaarheid van kritieke infrastructuur voorgesteld waarin zulke tests waren voorzien. In juni raakten het Europees Parlement en de lidstaten het eens over de tekst en de Commissie hoopt dat het voorstel snel formeel wordt goedgekeurd. 

De Commissie wil vooralsnog geen bijkomende technische conclusies trekken zonder de oorzaken van de lekken in de pijpleidingen te kennen. Johansson sprak op ZDF wel over een ‘aanslag’.

‘Voor zover ik het beoordelen kan, gaat het om een zeer intelligente aanval die niet kan uitgevoerd zijn door een normale groep van mensen’, zei ze. Het risico is groot dat een overheid aan de basis ligt. ‘We hebben natuurlijk onze verdenkingen, maar het is te vroeg om definitief oordeel te vellen.’

Ylva Johansson
Ylva Johansson © iStock

Partner Content