Nederlandse regering roept op om thermostaat te verlagen tot 19 graden

De Nederlandse regering roept Nederlanders via advertenties in alle grote kranten op om korter te douchen en de verwarming thuis op maximaal 19 graden te zetten. Ook in overheidsgebouwen gaat de thermostaat 2 graden lager, klinkt het.

Door de oorlog in Oekraïne zijn ook in Nederland de energieprijzen sterk opgelopen. De Nederlandse inflatie liep in maart op tot een duizelingwekkende 11,9 procent, in België is dat een dikke 8 procent. Om de impact op de armste huishoudens te beperken heeft het kabinet van minister-president Mark Rutte geld uitgetrokken. Er komen ook subsidies en goedkope leningen voor mensen die hun huis beter willen isoleren.

Maar de regering komt nu dus ook met advies om het gasgebruik te verminderen. ‘We moeten samen die knop omzetten’, klinkt het in een advertentie in de grote Nederlandse kranten. ‘Deze stappen verlagen jouw energierekening, verminderen onze afhankelijkheid van gas uit Rusland én zijn beter voor ons klimaat.’ De overheid geeft zelf het goede voorbeeld en zet de thermostaat in publieke gebouwen 2 graden lager, klinkt het ook.

Partner Content