Nederlandse informateur Plasterk verwijt Omtzigt gebrek aan respect

DEN HAAG - Informateur Ronald Plasterk in de Tweede Kamer de dag na het mislukken van de eerste formatiepoging. NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt maakte bekend niet verder te willen praten over een rechts meerderheidskabinet. ANP REMKO DE WAAL © ANP / ANP

Het plotseling vertrek van NSC-leider Pieter Omtzigt uit het formatie-overleg in Nederland, getuigt van een gebrek aan respect voor ‘het instituut informateur’. Dat heeft de informateur, Ronald Plasterk, donderdag zelf gezegd na afloop van een bijeenkomst met de leiders van de drie overgebleven partijen (PVV, VVD en BBB).

Plasterk vindt het vertrek van Omtzigt uit de onderhandelingen en de manier waarop dat gebeurde ‘niet het ideale verloop van het proces natuurlijk’. Daaruit blijkt volgens hem dus geen respect voor zijn functie. ‘Het instituut informateur is een belangrijk element van ons staatsrechtelijk bestel. En dat verdient respect’, aldus Plasterk, die daar wel aan toevoegt dat Omtzigts beslissing hem niet persoonlijk raakt. 

(Lees verder onder preview)

De informateur zal vrijdagochtend opnieuw samenzitten met PVV-leider Geert Wilders, VVD-leider Dilan Yeşilgöz en BBB-leider Caroline van der Plas. Ze zullen verder werken aan het eindverslag dat Plasterk maandag naar de Tweede Kamer stuurt. 

De hoop van PVV, VVD en BBB dat Omtzigt nog aanschuift bij de formatietafel voordat Plasterk zijn verslag inlevert, lijkt vergeefs. De partijleider van NSC heeft volgens de informateur laten weten dat hij ook vrijdag niet mee wil praten.

Dat de partij niet tot het einde meedoet aan de onderhandelingen ‘legt een zekere beperking op in hoe ik de Kamer kan informeren’, zegt Plasterk. Ondanks de onderlinge irritaties over de roerige slotfase van deze gespreksronde ziet Plasterk nog genoeg mogelijkheden voor de vier partijen om verder te praten

Partner Content