Michel regelt beperkte vergadering na wrevel over Rutte

De besloten EU-minitop op 18 juli 2020. © Isopix

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben zaterdag in Brussel de onderhandelingen over een grootschalig relanceplan en een nieuwe meerjarenbegroting hervat. Voorzitter Charles Michel heeft voor aanvang van de vergadering een minitop belegd om nieuwe wegen naar een akkoord te verkennen.

De plenaire vergadering van de top is voorzien omstreeks 11.00 uur, maar vanaf 09.00 uur druppelden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, de Nederlandse premier Mark Rutte, de Spaanse premier Pedro Sanchez, de Italiaanse premier Giuseppe Conte en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen al het Europagebouw in Brussel binnen. Iedereen hield de lippen op elkaar.

Het zevental speelt een centrale rol in de moeizame onderhandelingen over een omvangrijk pakket van meer dan 1.800 miljard euro waarmee de Europese Unie de komende jaren de economie wil herlanceren na de schok van de coronapandemie. Er bestaat echter nog grote onenigheid over het plan. Vrijdag omstreeks middernacht waren de leiders na een hele dag onderhandelen in -dixit Rutte- een ‘wat korzelige sfeer’ uiteengegaan.

Irritatie

Rutte is bij sommigen de bron van de irritatie. De voornaamste spreekbuis van de zuinige lidstaten wil spijkerharde garanties dat grote begunstigden als Italië en Spanje doeltreffende economische hervormingen doorvoeren met het geld uit het relancefonds. Daarom eist de Nederlander dat de lidstaten telkens met unanimiteit beslissen over de vrijgave van middelen uit het fonds.

‘In een crisismoment moet men solidair zijn met landen die het nog zwaarder hebben dan ons. Maar tegelijkertijd zeg ik dan, wat ondernemen we dan om ervoor te zorgen dat deze landen noodzakelijke hervormingen doorvoeren, en hoe kunnen we dat vastnagelen’, zo legde Rutte uit.

https://twitter.com/BarendLeyts/status/1284397797861711873Barend Leytshttps://twitter.com/BarendLeyts

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Twistappel

Maar de zogenaamde ‘governance’ van het fonds is niet de enige twistappel. Met Oostenrijk, Zweden en Denemarken voert Rutte ook strijd voor een kleiner fonds met minder subsidies en meer leningen. Michel ging tot dusver uit van een relancefonds van 750 miljard euro, met 500 miljard euro aan subsidies en 250 miljard leningen. Ook wordt nog steeds gesleuteld aan de criteria voor de verdeling van het geld.

De meerjarenbegroting zorgt eveneens voor veel discussie. Tot ergernis van andere landen zien de zuinige vier de korting op hun nationale bijdrage aan de Europese schatkist als een sine qua non. ‘Er is een groep van landen die wij een groep vrekkigen noemen, en die zichzelf zuinig noemen, die een kleinere bijdrage aan de begroting willen, wat wij een begroting voor de heropbouw van Europa noemen’, kloeg de Poolse premier Mateusz Morawiecki zaterdagochtend op Twitter.

Muurvast zit ook de discussie over het voorstel om de toegang tot begrotingsfondsen te koppelen aan het respect voor de rechtsstaat. De Hongaarse premier Viktor Orban bijvoorbeeld heeft een mandaat van zijn parlement om geen enkele koppeling te aanvaarden

Partner Content