Mesaanval Würzburg: aanwijzingen dat dader een ‘islamitisch motief’ had

© Belga Image

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken heeft zondag gezegd dat de dader van de steekpartij in Würzburg mogelijk een islamitisch motief had.

‘Er is veel dat suggereert dat het effectief om een door islamisten gemotiveerde daad zou kunnen gaan’, aldus Joachim Herrmann.

Toen de woning van de 24-jarige verdachte Somalische man doorzocht werd, trof de politie een aantal zaken aan die kunnen wijzen op islamitisch propagandamateriaal. De verdachte zelf zou ook gesproken hebben over ‘zijn bijdrage aan de jihad’, aldus de minister.

Verder onderzoek loopt nog. Deskundigen in de islam moeten nog draagbare telefoons en documenten onderzoeken. De bewindsman waarschuwde niettemin dat het ‘veel te vroeg is voor uitsluitsel’.

De verdachte was legaal in Duitsland. Hoewel bij de autoriteiten bekend was, heeft hij nooit iets gedaan wat een uitwijzing zou verrechtvaardigen, aldus Hermmann.

De Somaliër zit intussen in de gevangenis van Würzburg en wordt beschuldigd van drievoudige moord en poging tot moord. Volgens zijn advocaat heeft hij momenteel ‘duidelijk psychische nood’ nu hij in hechtenis zit en kan hij mogelijk aan zelfbeschadiging doen.

De 24-jarige verdachte stak vrijdag – met een mondmasker op – in de binnenstad van de zuidelijke Duitse stad met 130.000 inwoners meerdere mensen neer. Het gaat vooral om vrouwelijke slachtoffers. Drie mensen kwamen om het leven, minstens zes anderen liepen zware verwondingen op.

Volgens een getuige zou de veronderstelde dader ‘Allah Ahkbar’ (‘God is Groot’) hebben geroepen tijdens zijn daad. Nadat de politie de messentrekker in het been had geschoten, pakten de wetsdienaars hem op. De man belandde in verband met zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Partner Content