Meer dan 3.000 mensen geëvacueerd van campings in Zuid-Frankrijk wegens hevige brand

Een vrouw neemt een foto van een bosbrand die leidde tot de evacuatie van meer dan 3.000 mensen van nabijgelegen campings in Saint-André bij Argeles-sur-Mer in het zuidwesten van Frankrijk op 14 augustus 2023. © Getty

Op verschillende campings in Zuid-Frankrijk zijn maandag meer dan 3.000 mensen geëvacueerd vanwege een zeer grote natuurbrand. In het departement Pyrenées-Orientales gingen talloze bomen en struiken in vlammen op. Dertien vliegtuigen, drie helikopters en ruim 500 brandweermannen werden ingezet om het vuur te bestrijden.

De brand is zeer hevig, zei Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin maandagavond. Hij riep bewoners en vakantiegangers op om uiterst waakzaam te zijn. De brand brak in de namiddag uit tussen Saint-André en de bekende badplaats Argèles-sur-Mer aan de Middellandse Zee. De brand woedt ten westen van de stad Perpigan, niet ver van de Spaanse grens. Er zijn geen aaneengesloten bosgebieden in die regio. De strijd tegen de vlammen gaat voort, zei minister van Ecologische Transitie Christophe Béchu maandagavond laat. Tot nu toe zijn vier campings met bijna 3.000 vakantiegangers geëvacueerd. De brandweer wordt massaal ingezet ter land en in de lucht om de vlammen te bestrijden. De droogte en de harde wind vergroten echter het risico op uitbreiding. 

Prefect Rodrigue Furcy zei ’s avonds dat 480 hectare natuur al in vlammen was opgegaan. Het vuur is nog niet onder controle, maar de situatie verbetert. De hoop is om de vlammen te beperken tot een gebied waar ze geen huizen bedreigen. Een rivier zou kunnen helpen als natuurlijke barrière. De wind drijft de vlammen momenteel weg van Argèles-sur-Mer. De blusoperatie zal de hele nacht doorgaan, zei hij. “De situtatie is catastrofaal”, zei de burgemeester van Saint-André, Samuel Mol, aan France Bleu, een regionale zender van de publieke omroep Radio France. “We hebben te maken met een brand zoals we er nog nooit een gezien hebben”, zei hij. “Onze gemeenschap is zwaar getroffen en er is veel schade.” Woningen en ook een supermarkt zijn geëvacueerd. Een sporthal en een grote polyvalente zaal worden gebruikt om geëvacueerden op te vangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content