Man krijgt vier maanden cel voor bedreigen directeur Nederlands gezondheidsinstituut RIVM

Jaap van Dissel © Getty Images

De politierechter in Den Haag heeft een 48-jarige man tot vier maanden cel veroordeeld voor het bedreigen van de topman van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van Nederland. Dat is conform de eis van het openbaar ministerie.

Bart van W. uit Sittard uitte in een besloten Facebook-groep doodsbedreigingen tegen Jaap van Dissel en ook vorige maand tijdens een demonstratie voor de rechtbank van Den Haag, waar op dat moment twee vrouwen terechtstonden voor het bedreigen van de RIVM-directeur.

Van Dissel wordt ernstig bedreigd door een groep mensen die in complotten geloven, onder wie Bart Van W. Zij geloven dat de RIVM-baas behoort tot een satanistisch en elitair pedonetwerk. ‘Verdachte gelooft kennelijk dat Van Dissel een moordenaar en een pedofiel is. Hij acht het geoorloofd om daartoe strafbare feiten te plegen’, aldus de openbare aanklager.

De baas van het RIVM is volgens de openbare aanklager overigens niet de enige op wie Van W. zijn pijlen richt. ‘Hij deinst niet terug voor het bedreigen van (andere) publieke personen en personen met een publieke taak. Hij heeft daarvoor meerdere voorwaardelijke gevangenisstraffen openstaan.’ Dat hij de bedreigingen aan het adres van Van Dissel uitte op het moment dat er een zaak tegen twee andere bedreigers aan de gang was, omschrijft de aanklager als ‘maatschappij-ondermijnend’.

De rechter veroordeelde deze twee vrouwen vorige maand tot acht en zes weken cel. Zij hadden in een groepsapp van berichtendienst Telegram opgeroepen tot het plegen van geweld tegen Van Dissel. In die chat werd ook diens huisadres gedeeld en opgeroepen om ‘met bakstenen’ naar de verjaardag van de RIVM-directeur te gaan.

Partner Content