Leraar gedood en twee mensen zwaargewond bij mesaanval in school Noord-Frankrijk

© Reuters

Een man die gewapend was met een mes heeft vrijdag een leraar gedood en twee mensen zwaar verwond op een school in Arras, in het noorden van Frankrijk.

Volgens de politie riep de man ‘Allahu Akbar’.

De aanval vond rond 11 uur plaats op de school Gambetta-Carnot, zo schreef de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op X, het vroegere Twitter.

Een van de zwaargewonden, een veiligheidsagent, verkeert in kritieke toestand.

De minister bevestigde dat de vermoedelijke dader inmiddels werd opgepakt.

Volgens de politie gaat het om een 20-jarige man met Tsjetsjeense roots, die sinds 2008 in Frankrijk verblijft. Ook zijn 17-jarige broer werd opgepakt. 

De 20-jarige werd in de gaten gehouden door de Franse veiligheidsdiensten omwille van radicalisering. Hij werd donderdag nog gecontroleerd, maar er waren volgens de politie geen aanwijzingen voor de aanval.

Martin Dousseau, leerkracht filosofie, was getuige van de aanval en beschrijft wat hij meemaakte: ‘Hij viel een personeelslid van de kantine aan. Ik wilde naar beneden gaan om tussenbeide te komen. Hij draaide zich naar me toe, achtervolgde me en vroeg of ik een geschiedenisleraar was. Ik denk dat hij een geschiedenisleraar zocht. We barricadeerden onszelf en nadien kwam de politie.’ Volgens Dousseau is het dodelijke slachtoffer een leerkracht Frans. 

De Franse minister van Onderwijs Gabriel Attal vroeg de onderwijsautoriteiten om ‘onmiddellijk alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de veiligheid op alle scholen in Frankrijk te versterken’. Ook minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin  roept op om strengere veiligheidsmaatregelen te nemen.

Samuel Paty

De Franse president Emmanuel Macron zal samen met de minister van Onderwijs Gabriel Attal een bezoek brengen aan Arras. Na de ‘verschrikkelijke gebeurtenissen’ hebben de Franse parlementsleden uit medeleven met de onderwijsgemeenschap hun werkzaamheden opgeschort.  

De feiten vinden bijna drie jaar na de moord op leraar Samuel Paty plaats. Hij had een tiental dagen voor zijn dood spotprenten van de profeet Mohammed getoond in een les over vrijheid van meningsuiting. De 18-jarige dader, een vluchteling van Tsjetsjeense origine, werd gedood door de politie.

Partner Content