Hongaars referendum over lgbtq-beleid is niet-bindend

Viktor Orbán en zijn vrouw brengen hun stem uit (3/4/2022). © belga

Een referendum over het lgbtq-beleid in Hongarije is niet-bindend omdat minder dan de helft van de kiezers is komen opdagen.

Hongaren konden zondag ja of nee antwoorden op vier vragen, waaronder of ze vinden dat geslachtsveranderingen onder kinderen moeten worden ‘gepromoot’ en of scholen workshops over seksuele geaardheid mogen houden zonder toestemming van de ouders.

Premier Viktor Orbán had de volksraadpleging uitgeschreven na internationale kritiek op een omstreden wet die kinderen moet afschermen van informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Hoewel de opkomst laag was, lijken wel veel Hongaren Orbán te steunen. Meer dan 90 procent van de kiezers die wel kwam opdagen, stemde in lijn met het regeringsbeleid.

Orbán, sinds 2010 premier, ziet zichzelf als een verdediger van christelijke en traditionele waarden. Hij noemde het referendum vorig jaar onderdeel van een ‘ideologische oorlog’ met de Europese Unie. Het referendum vond plaats op dezelfde dag als de parlementsverkiezingen. Die stembusgang is gewonnen door Orbáns partij Fidesz. De regeringspartij behoudt haar tweederdemeerderheid in het parlement.

Partner Content