Het handelsakkoord dat de Europese Unie afsloot met de VS had erger gekund, maar heeft zonder twijfel een negatieve invloed op de Belgische economie. En op uw portemonnee.
Het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie bepaalt dat de VS invoertarieven van 15 procent zullen heffen op Europese producten. Daarnaast moeten Europese bedrijven voor 600 miljard dollar in de VS investeren en gaan we er voor 750 miljard dollar lng (vloeibaar gas) aankopen. Het weekendje golfen in Schotland was erg lucratief voor de Amerikaanse president Donald Trump.
In Europa zijn sommigen erg blij met het bereikte akkoord, al was het maar omdat ze hopen dat er zo een einde komt aan een periode van onzekerheid. Ook het invoertarief van 15 procent valt volgens sommigen mee, want Trump dreigde eerder met invoertarieven van 30 procent. Onze 15 procent ligt lager dan de 30 procent die China aan invoertarieven opgelegd krijgt, is even goed als Japan en minder goed dan het Verenigd Koninkrijk, dat 10 procent aan Amerikaanse invoerrechten moet betalen.
Verenigde Staten en EU bereiken akkoord over handelstarieven
Maar het is duidelijk dat Trump zijn slag heeft thuisgehaald: de afgesproken 15 procent invoertarieven liggen bijna tien keer zo hoog als wat tot nog toe het geval was. En Europa neemt geen tegenmaatregelen, waarmee het nochtans had gedreigd. Tot nu toe werd gezegd dat Trump altijd hoog inzette, om daarna terug te krabbelen en dat kreeg zelfs een naam: TACO, Trump Always Chickens Out. Dat hebben we nu bij Von der Leyen gezien: EUCO, Europe Always Chickens Out.
Het akkoord is een ‘raamwerk’ waar de volgende weken nog verder over wordt onderhandeld. Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen geldt het tarief van 15 procent ook voor farmaceutische producten, maar met Trump weet je nooit en we moeten niet verbaasd zijn als straks de invoerheffingen op geneesmiddelen worden opgetrokken. Dat is niet onbelangrijk voor ons land. Belgische bedrijven voerden in 2023 voor 28 miljard euro uit naar de VS, goed voor 7,6 procent van onze totale uitvoer. Farmaceutische producten maken daar meer dan de helft van uit.
Europa wordt zwaar getroffen door de handelsovereenkomst, die eerder een handelsonderwerping aan de eisen van de Amerikaanse president is. Volgens berekening van Ruben Dewitte, econoom bij ING België, zou het voor ons land een daling van 0,1 tot 0,15 procent van het bbp met zich meebrengen. Aangezien onze economie volgens het Planbureau volgend jaar maar met 1,1 procent zou groeien, is dat niet niks. De afgesproken invoertarieven en de bijhorende verstoring van de wereldhandel zullen wegen op onze bedrijven, onze economie, onze begroting en uiteindelijk ook op onze portemonnee. Want de rekening komt altijd bij de mensen terecht.