Gedwongen terugkeer Afghanen: brief Mahdi en collega’s zet kwaad bloed bij ngo’s

Sammy Mahdi op 23 juli 2021
Kamiel Vermeylen
Kamiel Vermeylen Journalist Knack.be

Sammy Mahdi vraagt de Europese Commissie om de gedwongen terugkeer van afgewezen asielzoekers naar Afghanistan te blijvenverzekeren. Dat blijkt uit een open brief van zes Europese lidstaten die Knack kon bemachtigen. Vluchtelingenorganisaties reageren verontwaardigd.

Nu de internationale troepenmacht Afghanistan verlaat, is de Taliban er in sneltempo aan een opmars bezig. De afgelopen dagen nam de Taliban maar liefst zes provinciehoofdsteden in het land over.

Dat zorgt voor zenuwachtigheid in de Europese Unie. Samen met de bevoegde ministers van Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Griekenland en Nederland heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) een brief naar de Europese Commissie gestuurd. Daarin uiten de zes hun bezorgdheid over de gevolgen van die instabiliteit op de migratiedruk in de Europese Unie.

‘Gelet op de verwachte waarschijnlijkheid dat Afghanistan een belangrijke bron van illegale migratie naar de Europese Unie zal blijven, wensen wij te het belang te benadrukken van de terugkeer van hen die geen echte bescherming nodig hebben’, schrijven Mahdi en zijn collega’s in een brief die afgelopen vrijdag werd verstuurd en die Knack kon bemachtigen.

Vooral de beslissing van de Afghaanse autoriteiten om gedwongen terugkeer van uitgewezen asielzoekers drie maanden op te schorten baart Mahdi en co. zorgen. ‘Stoppen met gedwongen terugkeer geeft het verkeerde signaal en motiveert het waarschijnlijk nog meer Afghaanse burgers hun huis te verlaten.’

‘Tegen deze achtergrond verzoeken wij de Commissie om met de Afghaanse partners een intensievere dialoog aan te gaan over alle dringende migratievraagstukken, waaronder een snelle en doeltreffende samenwerking inzake terugkeer’, gaat het verder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Vluchtelingenorganisaties reageren verontwaardigd op de brief. De European Council of Refugees and Exiles (ECRE), een koepelorganisatie van 103 ngo’s die de rechten van vluchtelingen tracht te beschermen, is verbolgen. ‘De onrust en het geweld in Afghanistan escaleert alarmerend. Maar wat is de prioriteit voor 6 EU-landen? Mensen terugsturen en voorkomen dat ontheemde Afghanen in Europa aankomen. Beschamend’, klinkt het op Twitter.

De staatssecretaris verdedigt de open brief op Twitter. ‘Het is niet omdat er regio’s in een land onveilig zijn, dat iedere onderdaan uit dat land automatisch recht heeft op bescherming’, klinkt het. ‘Het beschermingspercentage voor Afghanen is geen 100 %, sommigen krijgen een negatieve beslissing en dus een bevel om het grondgebied te verlaten. Wie bescherming nodig heeft en dus asiel krijgt in België, wordt beoordeeld door het onafhankelijke CGVS (het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, nvdr.). Daar kom ik politiek niet in tussen.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content