Franse regering wil pensioenhervorming doordrukken zonder stemming in parlement 

Premier Elisabeth Borne in het parlement, 16 maart 2023. © Getty Images

De Franse regering gaat grondwetsartikel 49.3 inroepen om de omstreden pensioenhervorming door te voeren.

De ministerraad heeft donderdag het licht op groen gezet voor de activering van artikel 49.3. Met dat artikel kan een parlementaire stemming over de pensioenen worden omzeild, maar de Franse regering moet dan wel het vertrouwen van de Assemblée Nationale vragen.

President Manuel Macron had donderdagmiddag, kort voor een zitting in de Assemblée Nationale, opnieuw premier Elisabeth Borne en verschillende ministers bijeengeroepen om overleg te plegen over de inroeping van dat artikel.

Volgens een deelnemer aan dat overleg ‘was men van mening dat er te veel onzekerheid was over de stemming’. De regering van Borne heeft geen meerderheid in het ‘lagerhuis’, waardoor een goedkeuring van de veelbesproken pensioenhervorming een dubbeltje op zijn kant zou zijn. 

Boegeroep

De zitting in het parlement startte daarop met boegeroep. Na de felle protesten onder de Franse bevolking van de voorbije weken tegen de pensioenhervorming, zou de omzeiling van het parlement olie kunnen gooien op al fel smeulend vuur.

Olivier Faure van de socialistische oppositiepartij PS heeft ‘de grillen van de president al fors veroordeeld.  Manuel Bompard van de eveneens linkse partij La France insoumise heeft het op Twitter over een ‘permanente staatsgreep’. ‘Het volk is tegen hen. Laten we ons van hen ontdoen’, schrijft hij.

De pensioenhervorming voorziet onder meer in een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd, van 62 naar 64 jaar.

Lees verder onder het artikel.

Het inroepen van het bijzondere grondwetsartikel wordt door analisten hoe dan ook beschouwd als een nederlaag voor Borne, die de voorbije weken grote inspanningen had geleverd om voldoende steun te verwerven. Borne en president Emmanuel Macron hadden ook verklaard dat ze ‘alles zullen doen’ om te voorkomen dat de pensioenhervorming zonder goedkeuring van het parlement wordt ingevoerd.

Partner Content