Europese Commissie vraagt spoedoverleg met Londen over omstreden wetsontwerp

Maros Sefcovic © Getty Images

De Europese Commissie vraagt de Britse regering om een spoedvergadering over een wetsontwerp dat de brexit-afspraken over Noord-Ierland met voeten zou kunnen treden.

Dat heeft vicevoorzitter Maros Sefcovic woensdag aangekondigd. ‘Ik vraag zo snel mogelijk een bijzondere bijeenkomst van het gemeenschappelijke comité over het uittredingsakkoord, zodat onze Britse partners details kunnen verstrekken en antwoorden kunnen geven op onze grote bekommernissen’, deelde Sefcovic mee.

Samen met de Britse minister Michael Gove leidt Sefcovic het gemeenschappelijke comité dat toeziet op de correcte uitvoering van het echtscheidingsakkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vorig jaar bereikten.

De Britse regering publiceerde woensdag een wetsontwerp dat de toepassing van het akkoord moet ‘verduidelijken’. De regering heeft al erkend dat het ontwerp ‘op erg specifieke en beperkte wijze’ zal afwijken van het Ierse protocol. Dat protocol, een van de steunpilaren van het akkoord, is bedoeld om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden. De conservatieve regering van premier Boris Johnson wil in de Britse wetgeving echter een aantal provisies op vlak van staatssteun en douaneformaliteiten inschrijven die zouden afwijken van het protocol.

‘Heel bezorgd over aankondigingen van de Britse regering over haar intenties om het uittredingsakkoord te schenden’, zo reageerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdagmiddag op Twitter. ‘Dit zou het internationale recht schenden en het vertrouwen ondermijnen. Pacta sunt servanda = het fundament van welvarende toekomstige relaties’, voegde ze toe.

Op basis van het echtscheidingsakkoord verliet het Verenigd Koninkrijk eind januari de Europese Unie. Tot het einde van 2020 blijven de Britten wel nog deel uitmaken van de Europese douane-unie en van de eenheidsmarkt. Vanaf 2021 zou een vrijhandelsakkoord de economische relaties moeten organiseren, maar de nieuwe stappen van de Britse regering hebben de al bijzonder moeilijke onderhandelingen over dit handelsakkoord nog meer onder druk gezet. Komt er geen akkoord, dan volgt eind dit jaar alsnog een zogenaamde harde brexit.

Partner Content