Eurocommissaris Vestager neemt verlof om te focussen op EIB-kandidatuur, Reynders neemt portefeuille over

Vestager © Getty

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager neemt onbetaald verlof om zich volledig te focussen op haar kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Investeringsbank. Dat kondigt ze dinsdagavond aan in een videoboodschap op X, het vroegere Twitter. De Belgische Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders neemt haar portefeuille over.

Margrethe Vestager is naast Eurocommissaris voor Mededinging ook vicevoorzitter van de Commissie bevoegd voor ‘een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk’ en liep jarenlang in de kijker met miljoenenboetes tegen techgiganten als Apple en Google. Dat de Deense kandidaat-voorzitter was van de Europese Investeringsbank EIB was al een tijdje bekend, maar sinds dinsdag is haar kandidatuur ook officieel, meldt ze in een videoboodschap op X – het vroegere Twitter.

(Lees verder onder de preview)

Ze neemt onbetaald verlof van haar job in de Commissie om zich op die kandidatuur te focussen en zegt dat ze de komende weken niet over haar Commissiewerk zal communiceren. Didier Reynders neemt Mededinging over van Vestager, meldt hij op zijn beurt via X.

Het gaat om één van de invloedrijkere portefeuilles in de Commissie. De voormalige Belgische vicepremier is ook bevoegd voor Justitie, waaronder consumentenbescherming en respect voor de rechtsstaat vallen. 

Vestager is op twee weken tijd al de tweede vicevoorzitter van de Commissie die terugtrekt uit de Commissie. De Nederlander Frans Timmermans nam ontslag omdat hij voor PvdA-GroenLinks een gooi doet naar het premierschap in Nederland bij de komende parlementsverkiezingen van november. Hij werd opgevolgd door zijn landgenoot Wopke Hoekstra.

Partner Content