Eindigt EU-top met een sisser? Merkel sluit het niet uit

Angela Merkel op 19 juli 2020. © Isopix

De EU-top over het coronaherstelfonds en de nieuwe begroting, die aan een derde dag begint na een zaterdag van moeizame onderhandelingen, kan ook op niets uitlopen. Toch ziet Duits bondskanselier Angela Merkel ‘veel goede wil’.

Merkel, die in de onderhandelingen het voortouw neemt, heeft zondagochtend vooroverleg met de Franse president Emmanuel Macron en EU-president Charles Michel. Rond het middaguur zetten ook de andere regeringsleiders zich aan nieuwe besprekingen over het herstelfonds en de begroting, samen goed voor ruim 1800 miljard euro. Michels ambtenaren hebben afgelopen uren nieuwe voorstellen bedacht om de vele meningsverschillen die er nog zijn, te overbruggen.

Bij aankomst noemde Merkel de omvang van het herstelfonds en financiële sancties voor landen die de rechtstaat uitkleden, als twee van de belangrijke twistpunten. Bij de onderhandelingen over die eerste kwestie trof de bondskanselier op de late zaterdagavond Rutte en diens ‘zuinige’ bondgenoten tegenover zich. Zij blijven eisen dat het fonds minder groot wordt en vooral minder subsidies en meer leningen bevat.

https://twitter.com/fonslambie/status/1284783199101624322Fons Lambiehttps://twitter.com/fonslambie

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Zuinige vier

De wensen van de ‘zuinige vier’, die inmiddels versterking hebben gekregen van Finland, eisten de eerste twee etmalen van de top veel aandacht op. Tijdens het diner zaterdag zou voor het eerst uitgebreider zijn gesproken over de koppeling tussen aanspraken op het herstelfonds en de bescherming van de rechtstaat. Daar zijn vooral Hongarije en Polen fel tegen gekant.

Lees ook deze analyse bij aanvang van de EU-top: Moeten Charles Michel en Angela Merkel buigen voor Viktor Orban?

Partner Content