Eerste minister van Letland kondigt ontslag aan

De Letse premier Krisjanis Karins gaat een stap opzij zetten, zo heeft hij maandag bekendgemaakt. Het ontslag is het gevolg van een regeringsherschikking in de Baltische staat.

Karins zal zijn ontslagbrief donderdag overhandigen aan president Edgars Rinkevis. De premier heeft aan zijn liberaal-conservatieve partij Nieuwe Eenheid ook gevraagd om een nieuwe kandidaat-premier naar voren te schuiven.

Karins, die al sinds 2019 eerste minister is, zegt dat hij de volgende regering niet zelf wil leiden. In Letland regeerde een driepartijencoalitie, die naast Nieuwe Eenheid nog bestond uit de nationaalconservatieve Nationale Alliantie en de centrumpartij Verenigde Lijst. Maar wegens de grote onenigheid binnen de meerderheid, kondigde de 58-jarige Karins vrijdag aan dat hij een bredere regering wilde vormen, waar ook nog twee oppositiepartijen deel van uitmaken.

Dat Karins toen niet van plan was om voorlopig af te treden, veroorzaakte heel wat ophef. Volgens de Letse grondwet moet de regeringsleider namelijk door de president worden benoemd. Karins dringt er al langer op aan om de bestaande coalitie uit te breiden met de Unie van Groenen en Boeren en met de linkse Progressieven.

Hij meent dat het werk van de regering op die manier efficiënter zou verlopen. Maar de coalitiepartners hebben een uitbreiding van de regering afgewezen. ‘We moeten een manier vinden om kleine meningsverschillen opzij te zetten en een bredere, sterkere en dynamischere regering te vormen’, verklaarde Karins maandag op een persconferentie in Riga. 

Volgens de Letse grondwet leidt het aftreden van de eerste minister automatisch tot het ontslag van de hele regering. De ministers blijven hun functie wel waarnemen tot een nieuwe bewindsploeg is aangeduid.

Partner Content