Duitsland voerde in 2022 8 procent meer steenkool in

Bruinkoolwinning in Lutzerath in Duitsland. © Getty Images

Duitsland heeft vorig jaar 44,4 miljoen ton vette steenkool ingevoerd, een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een evaluatie van de Vereniging van Koolimporteurs (VDKI), die zaterdag gepubliceerd is in de Duitse krant Bild.

Rusland leverde vorig jaar minder (-37 procent) vette steenkool aan Duitsland, maar bleef met 13 miljoen ton de grootste importeur. Sinds augustus is de import van Russische steenkool naar de Europese Unie verboden. Volgens de Vereniging van Koolimporteurs waren de Verenigde Staten met 9,4 miljoen ton vette steenkool de tweede grootste leverancier. De VS leverden 32 procent meer dan het jaar voorheen. Daarna volgden Colombia en Australië.

Door de leveringsstop van Russisch gas gebruikt Duitsland meer steenkool voor de productie van elektriciteit. Steenkool wordt ook gebruikt voor de productie van staal. Bij het verbranden van steenkool komt er meer koolstofdioxide vrij dan bij het verbranden van natuurlijk gas, wat schadelijk is voor het klimaat. Daarom wil de Duitse regering de gasvoorziening veiligstellen en het gebruik van kool verminderen.

Partner Content