Donald Tusk: ‘Pools referendum over EU-asielakkoord is ongeldig’

Donald Tusk, op 14 augustus 2023. © Reuters

De Poolse oppositieleider Donald Tusk noemt het referendum dat de conservatieve regering heeft aangekondigd over het Europese asielakkoord ongeldig. ‘Dit referendum is volgens alle betekenissen van het woord ongeldig. Sommigen beweren dat het om een politiek spel gaat, maar de (regerende partij) PiS voert campagne voor zichzelf met overheidsgeld’, aldus de voormalige Poolse premier.

De PiS-regering wil samen met de parlementsverkiezingen van 15 oktober de Poolse bevolking een referendum met vier vragen voorleggen. Eén daarvan slaat op het Europees asielakkoord van begin juni, en meer bepaald op het luik over de verplichte opname van vluchtelingen. ‘Steunt u de opvang van duizenden illegale migranten uit het Nabije Oosten en Afrika volgens het mechanisme dat door de Europese bureaucratie is opgelegd?’, luidt de op zijn zachtst gezegd suggestieve vraag.

Volgens het akkoord dat de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU in juni overeen kwamen, zal de opname van vluchtelingen niet meer vrijwillig gebeuren, maar verplicht worden. Landen die geen vluchtelingen willen opvangen, zullen in de buidel moeten tasten. De Poolse regering verzet zich. De uitkomst van het referendum zal evenwel geen invloed hebben op de Europese plannen.

De andere vragen in het referendum gaan over de privatisering van overheidsbedrijven, de pensioenleeftijd en een hek aan de grens met Wit-Rusland.

Donderdag zal het Poolse parlement het licht op groen zetten voor de volksbevraging. 

Niet alleen Tusk, die tot 2019 voorzitter was van de Europese Raad, verzet zich tegen het referendum over asielbeleid.

Ook andere oppositieleden verwijten de regering het referendum te misbruiken om haar kiezers te mobiliseren.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content