Bulgaars europarlementslid krijgt sanctie voor ‘gebaar dat werd gezien als nazigroet’

Roberta Metsola © Getty Images

Het Europees Parlement legt een Bulgaars europarlementslid een sanctie op voor het maken van een gebaar ‘dat werd gezien als een nazigroet’, zo heeft voorzitter Roberta Metsola dinsdag bekendgemaakt. Hij verliest zes dagen dagvergoeding, goed voor ongeveer 2.000 euro.

‘Ik heb besloten om Angel Dzhambaziki een sanctie op te leggen voor zijn ongepaste gedrag op 16 februari, toen hij zijn rechterarm uitstak in een gebaar dat werd gezien als een nazigroet’, zo meldde Metsola dinsdag in het halfrond in Straatsburg. ‘Dit beschadigde de waardigheid en reputatie van het Europees Parlement.’

Het incident gebeurde in de plenaire zitting van februari na de interventie van Dzhambazki in een debat over de rechtsstaat in Polen en Hongarije. De Bulgaarse nationalist had zich bij het verlaten van het halfrond omgedraaid en zijn rechterarm een paar seconden uitgestrekt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het gebaar zorgde voor grote verontwaardiging in het parlement, maar Dzhambazki zelf, lid van de conservatieve ECR-fractie, ontkende dat het om een nazigroet ging. Hij bracht naar eigen zeggen ‘een onschuldige groet’. Dzhambazki heeft de mogelijkheid om beroep tegen de sanctie aan te tekenen.

Partner Content