Britse conservatieven stemmen over politieke toekomst Boris Johnson

Boris Johnson op 9 februari 2022.

De Britse conservatieve partij houdt maandagavond een vertrouwensstemming over de positie van premier Boris Johnson. Er hebben genoeg partijleden om zo’n stemming gevraagd, meldt partijcommissievoorzitter Graham Brady. De premier zelf vraagt om vertrouwen van zijn partijgenoten.

‘De drempel van 15 procent van de parlementairen die een vertrouwensstemming vragen over de leider van de conservatieve partij is overschreden’, zei Brady. De stemming zal plaatsvinden tussen 18.00 en 20.00 uur lokale tijd (19.00 en 21.00 uur in België), het resultaat zal kort erna bekendgemaakt worden. 

Om de premier weg te krijgen, moeten minimaal 180 Tory-parlementairen voor de motie van wantrouwen stemmen. Indien Johnson weggestemd zou worden, begint de partij meteen met de zoektocht naar een nieuwe partijleider die automatisch ook premier wordt. Als daarentegen genoeg partijgenoten achter Johnson blijven staan, is hij het eerstvolgende jaar verzekerd van zijn positie als partij- en regeringsleider. Een vertrouwensstemming kan immers maar één keer per jaar plaatsvinden.

De premier heeft alvast vertrouwen in een goede afloop. De stemming vormt een uitgelezen kans om ‘een streep te trekken onder maanden van speculatie’ en om met de regering te antwoorden op de prioriteiten van de bevolking, reageerde de woordvoerder van Johnson in een persbericht. 

Johnson is de voorbije weken zwaar onder vuur komen te liggen in de ‘Partygate’-zaak van feestjes in Downing Street, de ambtswoning van de premier, in tijden van strenge coronamaatregelen.

Johnson vraagt om vertrouwen

Later op de dag kwam er nog een toespraak van Johnson. Op een besloten bijeenkomst met zijn partijgenoten wilde Johnson volgens een partijgenoot de conservatieve parlementariërs overtuigen om hem niet weg te stemmen.

Johnson waarschuwde zijn fractiegenoten in zijn toespraak dat ze zich niet ’tegen zichzelf moesten keren’ en dat zijn ontslag de partij zou verzwakken. Hij zou het vertrouwen van het volk kunnen herstellen en wees op de verkiezingsoverwinning die hij in 2019 behaalde voor de Conservatieve Partij, de grootste in veertig jaar.

Als Johnson mag aanblijven, heeft hij belastingverlaging aangekondigd en zal hij volgende week met een economisch groeiplan komen. Johnson sloot de toespraak af met de belofte dat ‘het beste nog moet komen’.

Partner Content