Borell: EU wil “afhankelijkheid” van China vermijden net zoals Russisch gas

Josep Borrell. © Getty

De Europese Unie wil vermijden dat het afhankelijk wordt van China, net zoals eerder van Russisch gas. Dat heeft Josep Borrell, het hoofd van de Europese diplomatie, zaterdag gezegd. Hij riep op om de handel met Latijns-Amerika te versterken.

“We hebben ontdekt dat afhankelijkheden, die bouwstenen van vrede waren, ook wapens zijn die zich tegen ons kunnen keren”, aldus Borrell, die wees op Europa’s “buitensporige afhankelijkheid van Russisch gas”.  Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne is die afhankelijkheid duidelijk geworden.

Volgens Borrell dacht de Russische president Vladimir Poetin “dat hij Oekraïne ongehinderd kon binnenvallen omdat Europa, gevangen in ons veertig procent Russische gasverbruik, niet zou reageren”. “We willen niet dat onze relatie met China ons afhankelijk maakt zoals we dat van Rusland zijn geweest”, zei hij tijdens zijn toespraak op de Ibero-Amerikaanse top in Santo Domingo, op de Dominicaanse Republiek. Volgens Borrell is 2023 een “steuteljaar” om akkoorden elder af te sluiten, onder andere met Latijns-Amerika.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content