Amazon wint zaak voor EU-Gerecht tegen belastingbeslissing EU-Commissie

Margrethe Vestager op 9 maart 2021.

’s Werelds grootste onlinehandelaar Amazon heeft niet van ongeoorloofde belastingvoordelen in Luxemburg geprofiteerd. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie woensdag geoordeeld.

De Europese Commissie heeft in 2017 de Luxemburgse regering ten onrechte opgedragen 250 miljoen euro ‘achterstallige’ belasting plus rente te vorderen van Amazon, aldus de rechters. Amazon en de Luxemburgse regering waren naar het EU-Gerecht gestapt tegen het besluit van het dagelijks EU-bestuur.

In 2017 oordeelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dat Luxemburg illegale staatssteun had verleend aan Amazon. Het bedrijf is gevestigd in het groothertogdom en genoot volgens de Deense voordelen ten opzichte van de concurrentie door een gunstige belastingdeal (‘ruling’) uit 2003, die in 2011 werd verlengd. Amazon hoefde daardoor volgens Vestager over bijna driekwart van de winst geen belasting te betalen, en droeg vier keer minder af dan andere lokale bedrijven, zei Vestager indertijd.

Volgens haar hanteerde de Luxemburgse fiscus een ongerechtvaardigde methode om de belastingaanslag te berekenen via een constructie met twee Amazon-dochters waartussen met winsten werd geschoven. Daarmee kon Amazon de belastingafdrachten drukken. De uitspraak is een nieuwe klap in het gezicht van de Commissie, die vorig jaar ook al werd teruggefloten nadat ze Ierland had opgedragen 13 miljard euro ‘achterstallige’ belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te innen, en Nederland 25 miljoen van de Amerikaanse koffiebrander Starbucks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content