Europa laat geblokkeerde vaccins van J&J vernietigen: ‘Gaat om 17 miljoen dosissen’

© belga

De geblokkeerde loten van het coronavaccin van Johnson & Johnson (Janssen) worden niet meer vrijgegeven en moeten worden vernietigd. Dat blijkt uit een persbericht van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA.

Er wordt niet meegedeeld om hoeveel loten het precies gaat. Volgens Noël Wathion, de nummer twee van de EMA aan de krant De Tijd, moeten in heel Europa 17 miljoen dosissen in de vuilnisbak, waaronder 2,4 miljoen die opgeslagen lagen in Beerse.

In de Verenigde Staten gebeurde er in de Emergent Biosolutions-fabriek in Baltimore, een onderaannemer van Johnson & Johnson, een menselijke fout waarbij het J&J-vaccin gecontamineerd werd met ingrediënten van het vaccin van AstraZeneca. De EMA zegt dat deze loten niet bestemd waren voor de Europese markt.

‘Gebaseerd op de beschikbare informatie, zijn de loten in de EU niet getroffen door deze kruisbesmetting. Maar uit voorzorg en om de kwaliteit van de vaccins te verzekeren, hebben de toezichthoudende autoriteiten aanbevolen om de loten waarvan de actieve substantie rond hetzelfde moment van de contaminatie werden geproduceerd, niet vrij te geven’, staat in het persbericht.

Deze maand 55 miljoen dosissen gepland

EMA verzekert al het mogelijke te doen om de voorraden veilig te stellen en de gevolgen van een eventuele vertraging bij de levering van dit vaccin te verzachten.

Europa had normaal 55 miljoen J&J-vaccins moeten ontvangen tegen eind deze maand, maar het zullen er dus een pak minder zijn. De precieze gevolgen voor de vaccinatiecampagne zijn nog niet duidelijk.

Van het J&J-vaccin is slechts één dosis nodig om voldoende beschermd te zijn tegen covid-19 en dus is het bijzonder geschikt voor moeilijk bereikbare groepen.

Johnson & Johnson zelf zegt vrijdag in een persbericht dat het in lijn met de beslissing van de EMA ‘bepaalde loten niet zal vrijgeven’. Het bedrijf noemt echter geen aantallen. ‘We zullen blijven samenwerken met de gezondheidsautoriteiten rond de goedkeuring van bijkomende productie van de actieve substantie bij onze onderaannemer Emergent’, staat nog in het persbericht. Johnson & Johnson beklemtoont ook dat het zijn productie verder aan het opschalen is, onder meer in de Janssen-fabriek in Leiden. Naar verwachting zal die in juli klaar zijn, afhankelijk van goedkeuring van de regelgevende autoriteiten.

60 miljoen dosissen in VS vernietigd

Volgens The New York Times beslisten de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten (FDA) intussen dat 60 miljoen dosissen van het J&J-vaccin die geproduceerd werden in Baltimore, moeten worden vernietigd. Tien miljoen dosissen zouden wel vrijgegeven worden voor gebruik in de VS of voor export naar andere landen. Over de heropening van de fabriek van Emergent Biosolutions, die al twee maanden gesloten is, is volgens de New York Times nog geen beslissing genomen.

Partner Content