EU-voorzitter Litouwen waarschuwt: ‘Invloed Rusland stijgt in oosten’

© ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Litouwse president Dalia Grybauskaite grijpt het EU-voorzitterschap van haar land aan om te waarschuwen voor Rusland.

De Litouwse president Dalia Grybauskaite grijpt het EU-voorzitterschap van haar land aan om te waarschuwen voor Rusland. Volgens Grybauskaite is Moskou druk bezig met zijn invloed in het oosten van Europa uit te breiden.

Litouwen, met drie miljoen inwoners de grootste Baltische staat, is sinds 1 juli voorzitter van de Europese Unie (EU). Dat betekent dat de leiders in Vilnius de komende zes maanden de agenda van de EU zullen bepalen. Litouwen is de eerste voormalige Sovjetrepubliek die het EU-voorzitterschap toegeschoven krijgt.

Grybauskaite, die tussen 2004 en 2009 vijf jaar Europees Commissaris voor Begroting was, grijpt dat moment aan om te waarschuwen voor Rusland. Zo zegt ze in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times: ‘Rusland probeert de oostelijke partners van de EU te overtuigen om stappen te zetten in de richting van een douane-unie. Europa heeft het intern erg druk met de economische crisis – een uitgelezen kans dus voor derden om hun invloed in het oosten van Europa te vergroten.’

Signalen

De Litouwse president waarschuwt dat er signalen zijn dat het Kremlin het voorzitterschap van haar land wil aangrijpen om zijn invloed in de regio te vergroten. Ze heeft het over een stijging van het aantal cyberaanvallen en ‘minderheidsgroepen die kunstmatig worden geactiveerd door krachten van buitenaf’. ‘

‘Ik kan uiteraard niet zeggen wie problemen veroorzaakt, maar zeker is wel dat er problemen opduiken,’ zo zegt Grybauskaite.

Oekraïne

Hoewel Grybauskaite benadrukt dat het niet haar bedoeling is om via het EU-voorzitterschap de houding van Europa tegenover Rusland te verharden, organiseert Vilnius in november wel een top van de EU met zes voormalige Sovjetrepublieken (Wit-Rusland, Moldavië, Oekraïne, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan). Ze roept haar EU-collega’s op om ‘deze oostelijke partners’ te omarmen.

Grybauskaite is het bijvoorbeeld niet eens met de houding van de EU tegenover Oekraïne. Vooral onder impuls van Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden verzet de EU zich tegen een handelsakkoord met Oekraïne vanwege de manier waarop voormalig premier Julia Timosjenko wordt behandeld. Zij zit al bijna twee jaar vast wegens machtsmisbruik als premier in 2009.

Grybauskaite noemt de resolutie tegen Kiev een vergissing en wil een handelsakkoord rond krijgen op de novembertop in Vilnius. Ze begeeft zich daarmee op gevaarlijk terrein, merkt de Financial Times op. Pogingen van nationale politici om het EU-voorzitterschap te gebruiken om hun eigen agenda door te drukken, worden in Brussel niet echt gesmaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content