De tien topmilitairen worden verantwoordelijk geacht voor de militaire coup van 1 febuari en de repressie van demonstranten in de nasleep van de staatsgreep. Ook de nieuwe voorzitter van de kiescommissie wordt in het vizier genomen omwille van zijn betrokkenheid bij de vernietiging van de resultaten van de verkiezingen van 2020.

De sancties omvatten een Europees reisverbod en een bevriezing van eventuele tegoeden op Europees grondgebied. Europese burgers en bedrijven mogen ook geen fondsen ter beschikking stellen van de geviseerde Myanmarezen. De individuele sancties komen bovenop eerdere maatregelen, zoals de intrekking van financiële bijstand aan de regering.

Het Myanmarese leger zette op 1 februari de democratisch verkozen regering af. Aung San Suu Kyi, de facto de regeringsleider, werd opgesloten. Bij protesten tegen die staatsgreep, die intussen al weken duren, zijn al honderden mensen om het leven gekomen.

Verenigde Staten

Ook de Verenigde Staten hebben maandag nieuwe sancties afgekondigd tegen twee leidinggevenden van de Myanmarese veiligheidstroepen en twee divisies van het leger. 'Het moordend geweld van de Myanmarese veiligheidstroepen tegen vreedzame betogers moet ophouden', zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën in een communiqué.

Politiechef Than Hlaing en Aung Soe, een legerleider, zijn beiden gesanctioneerd voor hun 'deelname aan een campagne van geweld en intimidatie vanwege het Myanmarese leger tegen vreedzame betogers en de burgermaatschappij', zo klinkt het. De onder bevel van Aung Soe staande soldaten zouden volgens Washington uitgerust zijn 'met wapens voor het slagveld en niet voor politiewerk, wat bewijst dat het dodelijk geweld op een geplande, voorbedachte en gecoördineerde manier wordt aangewend tegen betogers tegen de staatsgreep.'

De sancties moeten verhinderen dat Myanmarese leiders toegang hebben tot het internationaal financieel systeem of handelsrelaties met de VS onderhouden. Ook is het de bedoeling hun eventuele tegoeden in de VS te bevriezen. (Belga)

De tien topmilitairen worden verantwoordelijk geacht voor de militaire coup van 1 febuari en de repressie van demonstranten in de nasleep van de staatsgreep. Ook de nieuwe voorzitter van de kiescommissie wordt in het vizier genomen omwille van zijn betrokkenheid bij de vernietiging van de resultaten van de verkiezingen van 2020. De sancties omvatten een Europees reisverbod en een bevriezing van eventuele tegoeden op Europees grondgebied. Europese burgers en bedrijven mogen ook geen fondsen ter beschikking stellen van de geviseerde Myanmarezen. De individuele sancties komen bovenop eerdere maatregelen, zoals de intrekking van financiële bijstand aan de regering.Het Myanmarese leger zette op 1 februari de democratisch verkozen regering af. Aung San Suu Kyi, de facto de regeringsleider, werd opgesloten. Bij protesten tegen die staatsgreep, die intussen al weken duren, zijn al honderden mensen om het leven gekomen. Ook de Verenigde Staten hebben maandag nieuwe sancties afgekondigd tegen twee leidinggevenden van de Myanmarese veiligheidstroepen en twee divisies van het leger. 'Het moordend geweld van de Myanmarese veiligheidstroepen tegen vreedzame betogers moet ophouden', zegt het Amerikaanse ministerie van Financiën in een communiqué.Politiechef Than Hlaing en Aung Soe, een legerleider, zijn beiden gesanctioneerd voor hun 'deelname aan een campagne van geweld en intimidatie vanwege het Myanmarese leger tegen vreedzame betogers en de burgermaatschappij', zo klinkt het. De onder bevel van Aung Soe staande soldaten zouden volgens Washington uitgerust zijn 'met wapens voor het slagveld en niet voor politiewerk, wat bewijst dat het dodelijk geweld op een geplande, voorbedachte en gecoördineerde manier wordt aangewend tegen betogers tegen de staatsgreep.'De sancties moeten verhinderen dat Myanmarese leiders toegang hebben tot het internationaal financieel systeem of handelsrelaties met de VS onderhouden. Ook is het de bedoeling hun eventuele tegoeden in de VS te bevriezen. (Belga)