EU neemt voor het eerst in dertig jaar sancties tegen China

Een betoger met een masker in de kleuren van Oost-Turkestan en China protesteert in Istanbul tegen de gewelddadige onderdrukking van de Oeigoeren. © BelgaImage

Voor het eerst in meer dan dertig jaar neemt de Europese Unie sancties tegen China omwille van mensenechtenschendingen in het land. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten hebben maandag op een bijeenkomst in Brussel besloten om strafmaatregelen te nemen tegen een aantal verantwoordelijken voor de onderdrukking van de Oeigoeren. China reageerde meteen met tegensancties.

De sancties viseren vier lokale leiders in de autonome regio Sinkiang. Ze mogen niet langer naar de EU reizen. Eventuele activa op Europees grondgebied worden geblokkeerd en de betrokkenen mogen geen geld of economische steun uit de EU meer ontvangen. De namen van de geviseerden worden gepubliceerd eenmaal de beslissing is geformaliseerd.

Het is de eerste keer sinds de bloedige onderdrukking van de protestbeweging op het Tiananmenplein in 1989 dat de EU schendingen van de mensenrechten door het communistisch regime in Peking bestraft. ‘China schendt de rechtsstaat en de mensenrechten al jaren’, zo verklaarde de Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken Michael Roth. ‘Deze sancties zijn juist en belangrijk.’

Mensenrechtenorganisaties klagen de behandeling van de Oeigoeren in Sinkiang al vele jaren aan. Volgens de organisaties zijn al honderdduizenden Oeigoeren en leden van andere minderheden in de autonome regio naar ‘heropvoedingskampen’ gestuurd. China wijst de aantijgingen van de hand en spreekt van ‘opleidingscentra’ die extremisme en terrorisme moeten tegengaan.

Tegensancties

China neemt de Europese sancties niet. ‘Deze beslissing, die enkel berust op leugens en desinformatie, negeert en vervormt de feiten’, zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. Het ministerie spreekt van een ‘onbeschofte’ inmenging in de interne aangelegenheden van China.

Prompt vaardigde het regime gelijklopende sancties uit tegen tien Europese parlementsleden en academici, en tegen vier organisaties. Onder meer het Belgische Kamerlid Samuel Cogolati van Ecolo en Europarlementsleden als Reinhard Butikofer, Michael Gahler en Raphaël Glucksmann staan op de lijst. Ook het Politiek en Veiligheidscomité van de EU en de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement worden gesanctioneerd.

‘Onaanvaardbaar’

De Europese Unie en België verwerpen op hun beurt de Chinese tegensancties. ‘Onaanvaardbaar’, reageerde de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell maandag. ‘Dit biedt geen antwoord op onze legitieme bekommernissen. We willen dat China in dialoog treedt over mensenrechten in plaats van de confrontatie op te zoeken’, aldus de Spanjaard.

Ook minister Sophie Wilmés ‘verwerpt ten zeerste de Chinese respons op maatregelen die zijn genomen ter verdediging van de mensenrechten, een kernprincipe van het Europees beleid’. Uit goede bron is vernomen dat Wilmès de Chinese ambassadeur in Brussel op het matje heeft geroepen. (Belga)

Partner Content