EU mengt zich in escalerende conflict in Oekraïne

Protest in Oekraïne © Reuters

Inwoners van de Oekraïense hoofdstad Kiev wachten vol spanning op het einde van het staakt-het-vuren. Ondertussen liet Europees Commissievoorzitter José Manuel Barosso weten dat de EU ‘mogelijke gevolgen voor de bilaterale relaties overweegt.’

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft gebeld met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Hij maakte zijn bezorgdheid over de escalatie van het geweld in de straten van Kiev over en zei dat, als de toestand in het land niet gestabiliseerd wordt, “de EU de mogelijke gevolgen voor de bilaterale relaties zou overwegen”.

Vrijdag reist commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle naar Kiev, volgende week mogelijk ook buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton.

In Kiev bereikten de oppositie en politie een staakt-het-vuren dat afloopt deze avond. Het is afwachten of het geweld dan opnieuw herneemt.

Noodtoestand

“Het gebruik van geweld is niet het antwoord op de politieke situatie in Oekraïne”, zei Barroso tegen Janoekovitsj volgens een achteraf gepubliceerd persbericht. De Commissievoorzitter vindt dat de president onmiddellijk en op het hoogste niveau een dialoog met de oppositie moet opstarten. Volgens de Commissie antwoordde Janoekovitsj dat hij daartoe bereid is. De president zou ook bevestigd hebben dat hij niet van plan is om de noodtoestand in zijn land uit te roepen.

De Europese Unie is bereid, zei Barroso, om mee te werken aan het kalmeren van de situatie en het opstarten van de dialoog. Daarom reist Füle naar Oekraïne en Ashton mogelijk volgende week. Janoekovitsj is bereid de twee te ontmoeten.

Eerder toonde Barroso zich “geschokt” door de dood van demonstranten en dreigde hij met maatregelen.

Rusland

Rusland vindt de Europese inmenging ‘incorrect’. Het land heeft het westen beschuldigd van inmenging in de zware politieke crisis in Oekraïne. “We kunnen niet begrijpen dat ambassadeurs van andere landen in Kiev de Oekraïense regering zeggen, wat ze moet doen en laten”, aldus Dmitri Peskov, perssecretaris van Russisch president Vladimir Poetin, in de krant Komsomolskaja Pravda. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content